Dispozitivele mobile au devenit un aliat de încredere în viața noastră de zi cu zi, fie că vizionăm un film, căutăm o locație sau trimitem un mesaj, printre altele. Atât de mult încât creierul nostru a învățat deja să trăiască cu el în mod automat, după cum confirmă experții.
Acțiunea de a aprinde ecranul și de a glisa timp de câteva secunde, minute sau chiar ore face deja parte din rutina noastră, provocând chiar și unele efecte asupra sistemului nostru nervos, de care nu părem să fim conștienți.
Eilish Duke, profesoară de psihologie la Universitatea Leeds Beckett din Regatul Unit, explică faptul că "primul lucru pe care trebuie să-l înțelegem este impulsul care te face să iei telefonul și să atingi ecranul". De asemenea, într-o declarație făcută pentru rețeaua britanică BBC, ea afirmă că derularea pe telefon "nu este diferită, în creierul nostru, de închiderea ușii când ieși din casă".
Când vedem că ecranul este aprins, aceleași mecanisme cerebrale încep să funcționeze, însă acest obicei are o explicație. Comportamentul natural al omului, împreună cu factorii de mediu, cauzează nevoia de a aprinde telefonul, potrivit profesorului Arian Ling de la Departamentul de Psihiatrie al Institutului de Sănătate Langone.
Creierul este într-o căutare constantă de recompense și stimulări, cum ar fi notificările de mesaje, știri sau apeluri. În plus, un telefon ne poate oferi în prezent toate informațiile de care avem nevoie, ceva de care nu ne săturăm niciodată.
Pe de altă parte, profesoara Duke consideră că supra-informația la care suntem expuși „absoarbe toată atenția”. „Intri într-o fază spațio-temporală care se mișcă rapid. Fără să îți dai seama, au trecut deja două ore”, adaugă ea.
În cele din urmă, creierul se obișnuiește cu satisfacția de a putea consulta orice, în timp ce noi stimuli continuă să sosească prin notificări, ceea ce poate crea dependență. „Dacă te gândești la un drum pe care l-ai parcurs de multe ori înainte, drumul devine mai clar și continuăm să mergem pe el, pentru că este mai ușor”, adaugă Ling.
Ambii experți au oferit câteva sfaturi pentru a preveni ca dispozitivele să ducă la dependență sau să îi priveze pe oameni de a se bucura de moment fără ele. Printre altele, aceștia recomandă să citești sau să vizionezi un film fără să atingi telefonul, să cauți noi activități care nu sunt legate de aceste dispozitive sau să interacționezi cu oamenii și cu lumea reală, lăsând ecranul deoparte, potrivit 20minutos.es.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu