Miliarde de dolari vor putea fi disponibile, într-un fond, pentru investițiile în sectorul tehnologic, iar scopul acestuia este de a reduce dependența europeană față de ”giganții” din SUA și China.
Un nou fond, în valoare de mai multe miliarde de dolari, va fi înfiinţat pentru a creşte investiţiile în sectorul european de tehnologie, pentru a permite acestuia să concureze cu rivalii americani şi asiatici, a anunţat luni Bruno Le Maire, ministrul francez al Finanţelor, potrivit Reuters, citat de Agerpres.
Le Maire a subliniat faptul că start-up-urile europene din acest sector au nevoie de o finanțare suplimentară pentru a-și putea reduce independența față de giganții din afara Uniunii Europene.
De altfel, Bruno Le Maire a precizat că va oferi mai multe detalii cu privire la noul fond, marţi, 8 februarie, când va avea o conferinţă de presă comună cu omologul german Christian Lindner, subliinind că acest fond va avea „o valoare minimă de un miliard de euro pentru a finanţa campionii din tehnologie”.
„Obiectivul nostru final este să avem 10 companii de tehnologie cu o valoare de peste 100 miliarde de euro fiecare până în 2030”, a declarat Bruno Le Maire, în cadrul unei conferințe pe tema suveranității digitale.
La rândul său, ministrul german al Finanțelor, Christian Lindner, a transmis că Germania va contribui la acest fond de investiții în tehnlogie cu suma de un miliard de euro.
Fondurile europene de tip venture capital sunt deseori mult prea mici pentru a putea să finanţeze dezvoltarea start-up-urilor europene din sectorul tehnologiei, astfel că acestea nu au altă alegere decât să se îndrepte spre fondurile americane de venture capital.
În timp ce multe firme de tehnologie din SUA şi China au beneficiat de finanţare publică la o anumită fază din dezvoltarea lor, fapt ce a dus la un avans față de companiile din Europa, aici situația a fost una ceva mai complicată, deoarece au existat reguli UE stricte în privința acordării de ajutoare din partea statului.
Ministerul Finanţelor, ca reprezentant al Guvernului şi statului român, a virat marți capitalul social nevărsat de 17 ani la Fondul Proprietatea, devenind astfel acţionar al Fondului, a anunţat miercuri ministrul Adrian Câciu, în deschiderea şedinţei de Guvern de pe 1 februarie.
„Ministerul şi-a îndeplinit rolul prevăzut de Legea 31 a societăţilor comerciale. Am închis astfel un capitol istoric, un demers care până la urmă era aşteptat de toate instituţiile financiare care au caracter de monitorizare, şi aici mă refer şi la Autoritatea de Supraveghere Financiară, dar şi la celelalte elemente. În acest moment, Ministerul Finanţelor este acţionar al Fondului Proprietatea şi vom analiza împreună care este evoluţia acestui Fond. Prin perspectiva acestei virări, nu pot să spun decât că valoarea acţiunilor este de 7 ori faţă de valoarea subscrisă şi vărsată”, a spus ministrul de Finanțe, Adrian Câciu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci