Fondatorul WikiLeaks Julian Assange se află în fața unei lupte juridice finale pentru a evita extradarea în SUA. Soția lui susține că e o chestiune de viață și de moarte, relatează Reuters.
Julian Assange, fondatorul controversatului site WikiLeaks, se confruntă cu o ultimă încercare legală de a opri extradarea sa din Marea Britanie către Statele Unite. Soția sa, Stella Assange, a avertizat joi că această luptă este o chestiune de viață și de moarte pentru soțul ei.
Assange, în vârstă de 52 de ani, este căutat de autoritățile americane pentru 18 acuzații legate de publicarea de către WikiLeaks a unor volume masive de documente militare confidențiale și convorbiri diplomatice ale SUA. În 2022, Marea Britanie a aprobat extrădarea sa, o decizie pe care avocații lui Assange o vor contesta săptămâna viitoare la Înalta Curte din Londra. El este deținut în închisoarea Belmarsh din Londra de aproape cinci ani și va fi audiat recursul final la Înalta Curte din Londra pe 20 și 21 februarie.
Într-o conferință de presă susținută joi, Stella Assange a declarat că soțul ei nu va supraviețui dacă va fi extrădat în SUA. "Sănătatea lui este în declin, atât fizic, cât și mental", a spus ea. "Viața lui este în pericol în fiecare zi pe care o petrece în închisoare - iar dacă va fi extrădat, va muri."
În ianuarie 2021, un judecător a decis că Assange nu ar trebui extrădat din cauza problemelor sale psihice, considerând că riscul de suicid ar fi crescut într-o închisoare de maximă securitate din SUA. Înalta Curte a anulat ulterior această decizie în urma unui apel al autorităților americane, care au oferit o serie de asigurări privind tratamentul lui Assange.
Stella Assange a declarat că, dacă tentativa de a contesta extrădarea la audierea din Londra va eșua, vor solicita Curții Europene a Drepturilor Omului să emită un ordin de suspendare. De asemenea, parlamentul australian și-a oferit suportul pentru avertizorul de integritate și a votat în favoarea unei moțiuni care îndeamnă Marea Britanie și Statele Unite să îl elibereze pe fondatorul WikiLeaks susține BBC.
WikiLeaks a devenit cunoscut pentru prima dată în 2010, când a publicat sute de mii de documente clasificate și convorbiri diplomatice. Procurorii americani susțin că aceste scurgeri au pus în pericol viața agenților lor, însă susținătorii lui Assange susțin că acesta a fost hărțuit pentru că a expus greșelile Statelor Unite.
Assange a petrecut șapte ani izolat în ambasada Ecuadorului din Londra înainte de a fi arestat și închis în 2019 pentru încălcarea condițiilor de eliberare pe cauțiune. De atunci, el este deținut într-o închisoare de maximă securitate din Londra, în timp ce cazul său de extrădare este încă în curs de soluționare.
Întrebată despre cei doi copii ai cuplului, Stella Assange a declarat: "Julian și eu îi protejăm pe copii."
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu