Fondatorul Wikileaks, Julian Assange, riscă să fie extrădat în SUA. Londra a fost de acord

Foto Agerpres
Foto Agerpres

Julian Assange, fondatorul Wikileaks, ar putea fi extrădat din Marea Britanie în SUA. Ministrul britanic de Interne a semnat decretul.

Ministrul britanic de Interne, Priti Patel, a semnat decretul de extrădare. Fondatorul Wikileaks, Julian Assange este acuzat de spionaj în Statele Unite ale Americii.

Unda verde a extrădării a venit după ce procedura judiciară cu privire la afacerea controversată a activistului australian din Regatul Unit a fost finalizată. Julian Assagne riscă acum să execute o pedeapsă foarte grea în SUA pentru că a ajutat la diseminarea de documente confidențiale.  

”O zi întunecată pentru libertatea presei” a comentat Wikileaks

Ce se întâmplă cu Julian Assange?

Potrivit Europa Today, Assange, în vârstă de 51 de ani, nu va fi însă predat imediat Statelor Unite. El are la dispoziție 14 zile pentru a depune o contestație finală. În caz de respingere, acesta ar putea să se adreseze și Curții Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg, organism care aparține Consiliului Europei.

”În conformitate cu Legea privind extrădarea din 2003, ministrul este obligat să semneze ordinul de extrădare dacă nu are niciun temei pentru a interzice executarea acestuia”, se arată într-o notă explicativă publicată în numele lui Patel.

Ministerul subliniază că ”riscul de abuz, tratament inechitabil sau opresiv împotriva lui Assange în procesul de extrădare nu a fost găsit. Nici nu au constatat că în Statele Unite s-ar putea confrunta cu o procedură incompatibilă cu drepturile sale, inclusiv dreptul la un proces echitabil sau la libera exprimare a acestuia”, precizând că acesta ”va fi tratat corespunzător și în raport cu sănătatea sa”.  

Citește și....

Cererea SUA pentru extrădarea lui Julian Assange, RESPINSĂ

Cererea Statelor Unite de a-l extrăda pe fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a fost respinsă de un tribunal din Marea Britanie.

Condițiile de deținere în SUA ar putea să-i afecteze sănătatea mentală și mai mult, să-l împingă la sinucidere, a motivat judecătorul.

CNN scrie că judecătoarea Vanessa Baraitser a afirmat că „extrădarea sa ar fi opresivă.”

Totuși, SUA au anunțat că vor ataca decizia de luni a tribunalului britanic.

 

 

Mexic îi oferă lui Julian Assange AZIL POLITIC, după decizia tribunalului britanic

Președintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador a anunțat, luni, că țara sa îi oferă azil politic lui Julian Assange, fondatorul Wikileaks.

Anunțul vine după ce o judecătoare britanică a respins cererea de extrădare a Statelor Unite.

„Voi cere ministrului de externe să efectueze procedurile relevante pentru a solicita guvernului britanic să-l elibereze pe domnul Assange și Mexicul să-i ofere azil politic”, a declarat președintele Andres Manuel Lopez Obrador reporterilor, potrivit NDTV.

Cererea de extrădare a SUA, respinsă 

 

Judecătorul britanic care a respins cererea de extrădare a Statele Unite a motivat decizia spunând că „în aceste condiții dificile, sănătatea mintală a domnului Assange s-ar deteriora, împingându-l să se sinucidă cu determinarea pe care i-o dă afecțiunea sa din spectrul autist.”

Assange, aflat în prezent în arest în Regatul Unit, este acuzat de spionaj în Statele Unite pentru publicarea de documente militare clasificate și corespondență diplomatică. 

Ciește mai mult aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel