Fondatorul Wikipedia recunoaște că enciclopedia este greu de editat pentru multă lume

Jimmy Wales
Jimmy Wales

Jimmy Wales, fondatorul Wikipedia, a recunoscut într-un interviu pentru BBC News că multă lume consideră prea complicat să modifice Wikipedia, deşi aceasta se prezintă ca ”o enciclopedie liberă pe care oricine o poate edita”.

Wales susţine că site-ul aspiră la nouă generaţie de colaboratori, inclusiv la un număr mai mare de femei. Enciclopedia online, care împlineşte la 15 ianuarie 10 ani de la înfiinţare, este al cincilea cel mai popular site din lume. Potrivit fondatorului său, site-ul îşi propune să-şi sporească numărul de utilizatori de la 400 de milioane la un miliard până în 2015. Însă această creştere necesită o nouă interfaţă, spune Wales. 'Trebuie să-i sprijinim pe vechii utilizatori deoarece ei construiesc site-ul. Însă trebuie să atragem şi utilizatori noi', a afirmat el, adăugând că multă lume 'se teme' să contribuie la site din cauza codului câteodată complicat - 'wiki markup' - necesar pentru configurarea textelor.

”Atunci când se dă click pe 'edit' şi se vede o sintaxă Wiki şi o structură de tabel bizară, multă lume se teme pur şi simplu. Sunt oameni buni şi nu vor să strice ceva”, a spus Wales. El susţine că, pe lângă iniţiative precum cea care se numeşte ”adoptă un utilizator” ('adopt a user') şi care permite colaboratorilor experimentaţi să ia sub protecţia lor noi utilizatori, compania sa Wikia a depus multe eforturi pentru crearea unor unelte de editare cât mai simple.

Totuşi, a spus Wales, singurul lucru pe care nu îl va schimba va fi modelul financiar al site-ului. Acesta activează în prezent ca o organizaţie non-profit finanţată din donaţii din partea utilizatorilor săi. ”Tocmai am finalizat activitatea de strângere de fonduri pentru un an - am strâns 16 milioane de dolari mai repede decât oricând”, a spus el.

Pentru unii, chipul lui Jimmy Wales este cunoscut din bannerul afişat pe site, prin care se promova apelul la strângerea de fonduri. Wales a spus că a încercat să reziste tentaţiei de a-şi folosi propria imagine, însă testele au arătat că organizaţia ar primi mai mulţi bani ca urmare a folosirii chipului său, informează Agerpres

Wales a clarificat şi percepţia prin care organizaţia sa este asociată cu site-ul Wikilealks. ”Centrul activităţii lor nu are deloc legătură cu (aplicaţia de tip) wiki - wiki este un proces de editare în colaborare, este un grup de persoane care se adună pentru a scrie în colaborare ceva. Ceea ce face Wikileaks este să obţină documente şi să le dea la iveală”, a declarat Wales. Totuşi, a adăugat el, multă lume este confuză, inclusiv persoanele responsabile cu securitatea pe aeroporturi.

Însă cele două site-uri au o legătură îndepărtată. Tehnic, compania Wikia deţine până în această săpămână în mod legal nume de domenii printre care şi wikileaks.net, wikileaks.com şi wikileaks.us. ”Le-am transferat lor domeniile, însă nu au finalizat niciodată partea tehnică. Ceea ce trebuiau să facă era doar să se înregistreze şi să finalizeze transferul, însă nu au făcut niciodată acest lucru”, a adăugat Wales

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel