Fondul de solidaritate al UE, 8,2 milioane euro pentru România

Comisia Europeană a propus miercuri un sprijin în valoare de 293,5 milioane euro de la Fondul de solidaritate al UE pentru Austria, Italia şi România, ca urmare a dezastrelor naturale care au avut loc în 2018, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Suma de 293,5 milioane euro este defalcată după cum urmează: 277,2 milioane euro pentru Italia în urma ploilor abundente, a vânturilor puternice, a inundaţiilor şi a alunecărilor de teren din toamna anului 2018, 8,1 milioane euro pentru Austria ca urmare a aceloraşi evenimente meteorologice şi 8,2 milioane euro pentru regiunea de nord-est a României, după inundaţiile din vara anului 2018.

"Săptămâna trecută, la Sibiu, ne-am angajat să rămânem uniţi la bine şi la greu, să dăm dovadă de solidaritate în vremuri dificile şi să fim mereu unii alături de ceilalţi. Fondul de solidaritate al UE este o expresie concretă a solidarităţii europene. El oferă asistenţă ţărilor şi regiunilor în urma dezastrelor naturale şi ajută populaţiile să se redreseze. Astăzi, întindem o mâna de ajutor Austriei, Italiei şi României ", a declarat comisarul pentru politica regională, Corina Creţu. 

Tot miercuri, Comisia a publicat un raport de evaluare a activităţii fondului de la crearea sa, în 2002, document în care formulează şi recomandări pentru viitor. Evaluarea subliniază puternica valoare adăugată a fondului în ceea ce priveşte sprijinirea eforturilor de intervenţie urgentă şi de reconstrucţie şi reducerea sarcinii financiare care le revine autorităţilor naţionale şi regionale. 

Raportul evidenţiază faptul că se pot aduce îmbunătăţiri în legătură cu rapiditatea, FSUE nefiind un instrument de intervenţie în caz de urgenţă, în condiţiile în care eliberarea grantului integral este în continuare condiţionată de acordul Parlamentului European şi al Consiliului, care poate necesita mai mult timp. Comisia analizează dacă majorarea plăţilor în avans ar putea contribui la accelerarea procesului de furnizare a finanţării din partea FSUE la faţa locului.

Potrivit comunicatului citat, FSUE completează în mod eficient alte instrumente ale UE care vizează gestionarea riscului de dezastre, operaţiunile de reconstrucţie şi regenerarea activităţii economice.

În perioada 2014-2020, politica de coeziune investeşte aproape 8 miliarde euro în adaptarea la schimbările climatice şi în ameliorarea prevenirii riscurilor. Pentru următorul buget pe termen lung al UE pentru perioada 2021-2027, Comisia a propus o concentrare şi mai mare a investiţiilor în acest domeniu.

Pe de altă parte, pentru ca intervenţiile din FSUE să fie şi mai eficace, Comisia şi statele membre vor colabora pentru a îmbunătăţi rapiditatea şi rigurozitatea evaluării daunelor şi pregătirea pentru a face faţă dezastrelor, de exemplu în domeniul coordonării instituţionale. 

Fondul de solidaritate al Uniunii Europene (FSUE) a fost creat în urma inundaţiilor grave din Europa Centrală din vara anului 2002. De atunci, acesta a intervenit în cazul a 84 de dezastre provocate de diferite evenimente catastrofale, printre care inundaţii, incendii forestiere, cutremure, furtuni şi secete. Până în prezent, 24 de ţări europene au beneficiat de sprijin în valoare totală de peste 5,2 miliarde euro. Propunerea privind acordarea de asistenţă Austriei, Italiei şi României prin intermediul Fondului de solidaritate al UE trebuie aprobată de Parlamentul European şi de Consiliu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel