EXCLUSIV  Fondul Național de Garantare a dat, în 4 ani, cu 150% mai multe credite decât tot sistemul bancar în 15 ani. Cea mai mare infuzie de capital în economia românească

foto: Freepik
foto: Freepik

Iată cum arată cifrele FNGCIMM la sfârșit de an. 

Dumitru Nancu, directorul general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, spune că FNGCIMM a reușit o performanță notabilă. A acordat cu 150% mai multe credite în 4 ani decât întregul sistem financiar în 15 ani de zile.

"Sistemul financiar bancar a acordat 75 miliarde de lei în formă de credite, cu garanția fondului de 64 de miliarde de lei. Vorbim de cea mai mare infuzie de capital în economia românească. Ca să vedem magnitudinea acestor cifre vreau să vă spun că în această perioadă de patru ani de zile s-au acordat cu 150% mai mult decât echivalentului soldului creditelor acordate de întreg sistemul financiar bancar în cei 15 ani din perioada 2005 - 2019. Deci Fondul Național de Garantare a acordat în patru ani de zile cu 150% mai multe credite decât a acordat tot sistemul financiar bancar în 15 ani!

Schemele gestionate de Fondul Național de Garantare sunt cele mai de succes programe naționale ale companiilor după 1990. De asemenea, este un program de bancalizare a finanțării companiilor. Dacă înainte de începerea pandemiei 1 din 7 IMM-uri era bancalizată (bancabilă), adică putea lua un credit, am ajuns în anul 2024 ca una din două companii să beneficieze de garanția Fondului Național de Garantare. Am redus riscul sistematic sau sistemul de interdependență și contagiune generat prin creditul comercial. Acest credit comercial nu este mai puțin reglementat decât pe piață.

Am început în 2019 - două treimi din creditul total era credit comercial, doar o treime era credit bancar. Acum am ajuns ca cele două procente să fie 50-50%. Finanțările pe care le-am acordat noi au acoperit toată țara. Aici, practic, vedem efectele de reducere a decalajelor.

În studiul pe care l-am dat ieri publicității se arată că valoarea finanțărilor acordate este distribuită aproape egal între regiuni. Spre exemplu, în București, care generează peste 50% din PIB al României, finanțările au fost de 14%. Deci practic am avut o dispersie egală. Un alt lucru important - 8 din 10 companii au înregistrat o creștere a cifrei de afaceri. 50% din companiile benficiare au raportat o creștere de peste 50% iar 15% și-au dublat veniturile" a raportat Dumitru Nancu în platoul DC News.

Interviul complet, aici:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel