Analistul economic Adrian Negrescu ridică semne de întrebare cu privire la decizia Fondului Proprietatea de a vinde acțiunile OMV Petrom.
Publicitate
„Cred că este necesar ca autoritățile să investigheze modul în care Fondul Proprietatea a vândut – coincidență sau nu – acțiunile la OMV Petrom, cu o săptămână înainte ca acțiunile să se prăbușească, urmare a deciziei de introducere a taxei de solidaritate. Știau cei de la Fondul Proprietatea despre faptul că statul are în intenție să blocheze practic profiturile și dividendele celor de OMV Petrom și a vândut la timp?
Știau că vor pierde bani din această afacere, motiv pentru care au acționat rapid? Toată lumea s-a întrebat de ce oare, de pe o zi pe alta, FP își vinde acțiunile? Știa Franklin Templeton de la Guvernul României ce intenții sunt cu suprataxarea producătorilor din energie și gaze? Iată niște întrebări la care autoritățile statului ar fi bine să răspundă. Noi putem asista, în momentul de față, la un caz clasic de manipulare a pieței bursiere din România. Cineva a știut niște informații și a vândut. Nu știm dacă le-au știut cu adevărat, dar e un semn de întrebare în legătură cu modul în care s-a întâmplat această tranzacție”, a transmis Negrescu pentru DC News.
„Inițial, ni s-a spus că Fondul Proprietatea a vrut să vândă acțiunile pentru a plăti niște dividende extraordinare către acționari și pentru a răscumpăra din acțiunile proprii. Acestea au fost explicațiile oficiale. Dacă asistăm la un caz clasic de inside information în economia românească, se ridică mari semne de întrebare. Acest lucru ajunge să ne afecteze și pe noi, cei care contribuim la Pilonul II de pensii din țara noastră.
Din comunicatul Federației de Petrol și Gaze, am aflat că ei nu știau despre suprataxă. Nu se ridicase această problemă în discuțiile cu statul. Tocmai de aceea cred că acest mister trebuie elucidat, pentru că, dacă cei care urmau să fie vizați de suprataxare spun că nu știau că va urma, este și mai suspect modul în care Fondul Proprietatea a acționat asupra titlurilor OMV Petrom”, a adăugat analistul.
„Eu îl văd ca pe un atuu, ca pe o pârghie de negociere în perspectiva schimbării votului Austriei în martie 2023. Plata ar urma să vină în iunie-iulie 2023, deci Ordonanța de Urgență poate fi suspendată până atunci, dacă Austria ne primește totuși în Schengen”, a transmis Val Vâlcu.
„Aș vrea să cred că autoritățile române sunt atât de abile să folosească astfel de instrumente pentru a forța un vot favorabil din partea Austriei. Dar mă îndoiesc că suntem noi capabili de astfel de decizii în condițiile în care nu am fost capabili să preîntâmpinăm un vot negativ al Austriei la Consiliul JAI din decembrie 2022. Da, s-a spus de multe ori că există o coincidență între refuzul Austriei și decizia de a supraimpozita OMV Petrom. Aș vrea să cred că este o metodă de presiune la adresa Austriei, dar mă îndoiesc că politicienii noștri sunt capabili să treacă din poziția de ghiocel la poziția de a specula economic situația”, a conchis expertul economic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu