Restructurarea companiilor Electra şi Hidroenergetica reprezintă o 'idee proastă', a declarat, luni, Greg Konieczny, vicepreşedinte executiv al Templeton Emerging Markets Group şi manager de fond al Fondului Proprietatea.
„În cazul celor doi giganţi energetici, credem că Electra şi Energo-nuclear trebuie listate cât mai repede pe Bursă pentru ca statul că aibă ceva de câştigat. Astfel, cele două companii pot dobândi o transparenţă mai mare“, a afirmat Konieczny, citat de Agerpres.
În data de 19 noiembrie 2010, Franklin Templeton Investment Management Limited, companie de management al investiţiilor şi administrator unic al FP, a anunţat că se opune planului de restructurare a companiilor de stat din domeniul energiei, Electra şi Hidroenergetica, şi că va vota împotriva propunerii Guvernului în acest sens, în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor celor două entităţi. Principalele motive de îngrijorare se datorează lipsei generale de planificare, atât de necesară pentru ca un proiect de asemenea anvergură să fie încununat de succes, precum şi de riscul ridicat de apariţie a unor probleme suplimentare în viitor în cazul în care procesul de implementare nu se derulează corespunzător, potrivit reprezentanţilor companiei.
Statul diluează participația acționarilor FP
Fondul se află în litigiu cu privire la cota de participaţie deţinută în cadrul Nuclearelectrica, una dintre companiile implicate în fuziune. Această companie a derulat în trecut mai multe acţiuni de creştere a capitalul social fără a permite Fondului Proprietatea să participe la acestea, în contradicţie cu legislaţia română. În consecinţă, Franklin Templeton nu poate să voteze decât împotriva unei fuziuni care nu ia în considerare întreaga participaţie la care au fost îndreptăţiţi într-unul dintre activele implicate în fuziune. Trei dintre companiile ce vor fi fuzionate sunt deţinute în proporţie de 100% de către stat, fie direct, fie prin mult mai puţin profitabila Termoelectrica. Astfel, în opinia reprezentanţilor Franklin Templeton, participaţia acţionarilor Fondului Proprietatea va fi diluată. Lansat în decembrie 2005, Fondul Proprietatea a fost creat pentru despăgubirea cetăţenilor români ale căror proprietăţi au fost confiscate de fostul regim comunist. În urma licitaţiei internaţionale anunţate în decembrie 2008, Franklin Templeton a câştigat, în iulie 2009, mandatul în valoare de 3,4 miliarde euro al Fondului Proprietatea, fiind selectată dintre şapte companii globale de management al activelor.
Franklin Templeton a preluat oficial rolul de manager al investiţiilor şi unic administrator al Fondului, pe 29 septembrie 2010. Portofoliul FP include participaţii în 83 de companii (28 listate şi 55 nelistate), mergând de la deţineri mai mici de 2% până la 100%. Din data de 25 ianuarie 2011, acţiunile FP vor fi tranzacţionate pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Restructurarea propusă de ministerul Economiei ar crea două companii naţionale de energie, Electra şi Hidroenergetica, prin comasarea minelor de cărbuni şi a centralelor termoelectrice, hidroelectrice şi nucleare. Prima dintre cele două noi companii energetice, Electra, ar urma să includă centrala nucleară Nuclearelectrica, termocentralele Turceni, Rovinari şi Craiova, o parte din compania Hidroelectrica şi firma de minerit Compania Naţională a Lignitului Oltenia. A doua, Hidroenergetica, va cuprinde centralele termoelectrice Electrocentrale Deva, Electrocentrale Bucureşti şi restul centralelor hidroelectrice, inclusiv Porţile de Fier de pe Dunăre. FP este acţionar în majoritatea companiilor implicate în acest proiect, iar Franklin Templeton doreşte să se asigure că orice activitate de restructurare se va face în interesul acţionarilor săi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu