Fondul social pentru climă (FSC). Georgiana Teodorescu i-a cerut lămuriri Roxanei Mînzatu, în Parlamentul European / video

Foto: DCNews @ Crișan Andreescu
Foto: DCNews @ Crișan Andreescu

Europarlamentarul ECR Georgiana Teodorescu i-a cerut lămuriri Roxanei Mînzatu, propunerea României pentru funcția de vicepreședinte executiv al Comisiei Europene, în privința fondului social pentru climă (FSC)

În audierile care au avut loc la Parlamentul European, Roxana Mînzatu, propunerea României pentru funcția de vicepreședinte executiv al Comisiei Europene, a fost interpelată de Georgiana Teodorescu, europarlamentar ECR, în legătură cu beneficiarii fondului social pentru climă, care își propune să asigure tranziția către surse de energie regenerabilă.

„Cred că cetățenii europeni s-au săturat de discursuri politice demagogice, de promisiuni care nu ajung să ne facă viața mai bună. Românii, de exemplu, suferă din cauza sărăciei, a nivelului educațional deficitar, care de multe ori duce la abandon școlar, precum și din cauza imposibilității de a-și asigura un trai decent.

Avem nevoie de acțiuni concrete. Așa cum reiese din răspunsurile pe care le-ați trimis în scris, veți fi responsabilă și de fondul social pentru climă, care, din ce înțeleg, va fi implementat din 2026, dar care, pentru programarea sa, se începe munca de acum. Ne puteți spune cam despre ce sumă este vorba? Cine vor fi beneficiarii acestui fond și cum vă veți asigura că acești bani vor sprijini în concret persoanele din cele mai vulnerabile gospodării?“, a întrebat europarlamentarul Georgiana Teodorescu.

„Vă mulțumesc, doamna Teodorescu. Fondul social pentru climă este strâns legat de sistemul ETS 2, de aplicarea din 2027 a principiului poluatorul plătește. Este o alocare generoasă, dar nu spun că suficientă pentru fondul social pentru climă. Ne apropiem de 90 de miliarde de euro cu tot cu o cofinanțare de minim 25% din partea statelor membre. Sigur, ele ar putea finanța mai mult.

Este un tip de instrument pentru care statele membre pregătesc un plan de țară în maniera în care își doresc să investească acești bani pentru a atenua cel mai bine nevoile celor afectați de sărăcie energetică, de sărăcie în transporturi și care vor fi vulnerabili la aplicarea acestui principiu - poluatorul plătește.

Sunt bune practici și intervenții pe care statele le pot alege. Ele vor depune planuri până în iunie 2025, pot alege să dea banii atât sub forma de vouchere de suport transfer direct financiar către gospodăriile cele mai afectate de prețuri crescute la energie sau la alte servicii, dar pot investi și în eficientizarea energetică a blocurilor, a clădirilor, a sediilor de companii. Beneficiarii pot fi atât persoane fizice, cât și companiile, care și ele trebuie să facă parte din această tranziție climatică. Și sectorul transporturilor va fi afectat, iar atunci și pentru zona transporturilor vor exista investiții eligibile. Opțiunea este a fiecărui stat membru, se pot face din aceste fonduri și investiții sistemice, în sensul de a investi în capacități de producere de energie verde, de a avea capacități de stocare a energiei verzi.

Este un fond care pentru România înseamnă 6 miliarde de euro, care va sprijini mult, dar e nevoie de suport suplimentar pe tot ceea ce înseamnă această tranziție“, a răspuns Roxana Mînzatu, propunerea României pentru funcția de vicepreședinte executiv al Comisiei Europene.

„Promisiuni multe de la Comisia Europeană! Vrem fapte și bunăstare pentru romani!“, a scris Georgiana Teodorescu în descrierea clipului video postat pe Facebook.

Articol susținut de grupul ECR din Parlamentul European - https://www.ecrgroup.eu/

https://www.ecrgroup.eu/ 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel