Fonduri europene pentru achiziția de utilaje. Câți bani pune AFIR la bătaie

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Iată câți bani pot primi fermierii pentru achiziționarea de utilaje agricole.

Anul 2024 aduce o veste îmbucurătoare pentru fermierii din sectorul vegetal din România în ceea ce privește accesul la fonduri europene. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a anunțat lansarea unei noi sesiuni de depunere a proiectelor destinate achiziționării de utilaje agricole în cadrul submăsurii 4.1 din vechiul Program Național de Dezvoltare Rurală (PNDR).

Deși fermierii așteptau cu interes lansarea noilor linii de finanțare din cadrul programării financiare actuale, se pare că MADR dispune încă de resurse din perioada 2014-2022. Astfel, peste 200 de milioane de euro vor fi puse la dispoziția fermierilor pentru a achiziționa utilaje agricole indispensabile pentru eficientizarea și modernizarea lucrărilor agrare. Această inițiativă vine în întâmpinarea nevoilor urgente ale fermierilor și reprezintă o oportunitate excelentă pentru dezvoltarea sectorului agricol în România.

Anunț de ultimă oră

”MADR a venit cu un calendar care pe mine m-a surprins și mă bucură, însă văd că nu se vorbește deloc despre această situație. Este un calendar estimativ pentru lansarea sesiunilor de depunere de proiecte din cadrul PNDR 2014-2022, pentru submăsura 4.1, investiții în exploatațiile agricole, pachetul 4.1.1, achiziții simple de utilaje agricole. Lansarea este estimată în martie-aprilie, cu un buget foarte important: 203 milioane de euro.

Este vechea măsură 4.1 de achiziții simple în cultura mare, unde bănuiesc că nu s-au semnat contractele de finanțare în perioada de tranziție. Este foarte important, noi nu am știut de existența acestor fonduri, pentru mine a fost o surpriză și cred că cei din cultura mare trebuie să se pregătească extrem de repede”, a  precizat consultantul Cosmin Măglaș pentru Agro TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

Deși nu se cunoaște încă suma exactă pe care fermierii o vor putea obține prin această nouă linie de finanțare, se preconizează că regulile din ghidul de finanțare anterior vor fi în continuare aplicate. Astfel, în conformitate cu aceste norme, sprijinul financiar acordat din fonduri europene va fi de 350.000 de euro per fermă sau 400.000 de euro per fermă, în funcție de dimensiunea exploatației agricole. Totodată, rata de sprijin acordată va fi de 50% din totalul cheltuielilor eligibile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel