Premierul Ludovic Orban a aprobat, în şedinţa de guvern de joi, introducerea pe ordinea de zi a unui act normativ privind suplimentarea bugetului Ministerului Culturii pentru ca Muzeul 'Brătianu' să fie funcţional până la 24 mai.
'Domnule ministru Gheorghiu, pe data de 24 mai împlinim frumoasa vârstă de 145 de ani - Partidul Naţional Liberal, evident - şi am înţeles că v-aţi angajat să deschideţi Muzeul 'Brătianu', aprobat prin lege de Parlament şi promulgat de preşedintele Klaus Iohannis', a spus Ludovic Orban. Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, l-a informat pe premier că, deja, 'grupul de lucru format a terminat atât partea legată de concept muzeal, cât şi partea legată de logistică'.
'Tocmai în acest sens, aş dori să vă solicit ca astăzi să suplimentăm ordinea de zi cu o hotărâre privind suplimentarea bugetului Ministerului Culturii din fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului', a completat Gheorghiu.
Întrebat de premier dacă banii vor fi utilizaţi 'pentru a putea a înzestra muzeul, pentru a putea face toate investiţiile necesare', ministrul a precizat: 'Pentru ca muzeul să poată fi funcţional până la data de 24 mai'. În luna ianuarie, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea privind înfiinţarea Muzeului Naţional 'Brătianu'.
'Se înfiinţează Muzeul Naţional 'Brătianu' ca instituţie publică de importanţă naţională cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Culturii, cu sediul în imobilul Vila Florica (ansamblul conacului Brătianu-Florica), situat în localitatea Ştefăneşti, judeţul Argeş. Activitatea muzeului este finanţată din subvenţii acordate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii şi din venituri proprii. Muzeul este condus de un manager desemnat prin ordin al ministrului Culturii în urma unui concurs de proiecte de management.
Organizarea şi funcţionarea muzeului sunt reglementate de prevederile Legii muzeelor şi colecţiilor publice', prevede actul normativ. Potrivit expunerii de motive a legii, 'înfiinţarea Muzeului Naţional 'Brătianu' ar face un serviciu tuturor românilor, aceştia având astfel posibilitatea de a putea aprofunda cunoaşterea importanţei familiei Brătianu în dezvoltarea României', conform Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News