Fonduri UE, lovitură pentru România. Germania e ”extrem de deranjată”

Fonduri
Fonduri

Germania încearcă să profite de miliardele de euro oferite de UE pentru comunitățile de romi din România și Bulgaria susținând că cele două țări nu utilizează acești bani, scrie ziarul britanic Express într-un articol publicat marți în ediția sa online, scrie Agerpres.

Joachim Stamp, ministrul integrării din cel mai mare land al Germaniei, Renania de Nord-Westfalia, a considerat "extrem de deranjant" că cele două țări din Europa de Est refuză să utilizeze banii din Fondul Social European (FSE).

Ambele state membre ale UE primesc fonduri în valoare de milioane de euro în fiecare an pentru a-și ajuta comunitățile de romi, cel mai mare grup minoritar din blocul comunitar, ce numără peste 10 milioane de membri în UE.

Bulgariei, care are 750.000 de romi — sau 9,94% din populație — i s-a alocat o sumă în euro echivalentă cu 6,5 miliarde de lire sterline, potrivit ziarului britanic, în perioada 2014-2020, cu peste 4,6 miliarde provenind din FSE.

România a primit pentru aceeași perioadă o sumă în euro echivalentă cu 20,7 miliarde de lire sterline, cu 14,4 miliarde de la FSE, pentru a-și ajuta populația de romi de peste 1,1 milioane de locuitori, reprezentând peste 5% din populația totală a țării.

România și Bulgaria refuză să utilizeze banii pentru romi, potrivit lui Stamp, care susține că acești bani ar trebui "redistribuiți" către regiunea Ruhr. Zona, în estul Renaniei de Nord-Westfaliei, este cea mai mare zonă urbană din Germania și a treia cea mai mare din UE.

Cele două orașe principale ale regiunii, Dortmund și Duisburg, au primit un număr mare de imigranți din cele două țări, notează express.co.uk.

Stamp a declarat pentru WAZ, cel mai mare ziar din regiune, că "aceste fonduri ar trebui puse la dispoziția orașelor ca Dortmund și Duisburg".

"În Bulgaria, romii nu sunt acceptați deloc (...). Ei sunt tratați ca cetățeni de clasa a cincea. Educația copiilor nu este acolo garantată", potrivit lui Stamp.

"Bulgaria ar trebui să înțeleagă că dacă va continua să permită această lipsă de educație, problema se va agrava", a adăugat el.

Pe parcursul perioadei de finanțare anterioare, respectiv 2007-2013, România nu a reușit să utilizeze nici măcar o cincime din contribuția totală a UE de 17,8 miliarde de euro pentru a ajuta comunitatea romă, notează ziarul britanic.

UE folosește termenul "rom" ca un termen umbrelă ce include și grupuri care au caracteristici culturale similare, cum ar fi nomazii, țiganii și sinti, mai remarcă publicația Express.

Finanțarea este oferită fiecărei țări pe baza populației sale de etnie romă, dar fiecare guvern are responsabilitatea de a cheltui banii stabilind obiective specifice precum promovarea incluziunii sociale și combaterea sărăciei.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel