Inteligența artificială găsește noi dinamici pentru diagnosticare, inclusiv diagnosticarea în funcție de forma pe care o are inima.
După cum a fost indicat într-un studiu, forma inimii ne poate spune mult mai multe despre riscul de boli de inimă decât se credea anterior. Acest nou studiu realizat cu ajutorul inteligenței artificiale a constatat că o formă de inimă mai rotunjită poate indica, de fapt, un organ aflat sub stres.
Cardiologii au observat de mult că o astfel de formă tinde să apară după debutul unei afecțiuni cardiace. Cu toate acestea, datorită inteligenței artificiale, cercetătorii au reușit să demonstreze pe scară largă că există inimi de toate formele, iar unele dintre aceste forme pot oferi indicii importante despre sănătatea inimii.
Studiul, publicat în Med, a dezvăluit noi detalii despre baza genetică a cardiomiopatiei, care include afecțiuni precum aritmia cardiacă și insuficiența cardiacă congestivă.
Folosind imagini de la UK Biobank, o mare bază de date medicală din Marea Britanie, cercetătorii au măsurat sfericitatea ventriculului stâng a 38.897 de inimi sănătoase. Ei au ales să se concentreze pe ventriculul stâng, în mod normal în formă de con, deoarece este partea centrală a mușchiului inimii, care face cea mai stresantă parte a muncii mecanice și este în mod special predispus la leziuni și boli de inimă.
În primul rând, cercetătorii au arătat că sfericitatea crescută este un factor de risc pentru dezvoltarea cardiomiopatiei, a fibrilației atriale sau a insuficienței cardiace. Ei au descoperit că această formă sferică a inimii a fost asociată cu o creștere cu 47% a dezvoltării bolilor cardiace, cu până la 10 ani mai târziu, scrie Futuro.
Prezența sfericității crescute ar putea, potrivit oamenilor de știință, ”identifica indivizi cu anomalii moleculare/celulare subiacente care îi pun la un risc crescut de a dezvolta cardiomiopatie deschisă sau boli de inimă asociate, cum ar fi fibrilația atrială”.
Trebuie spus, însă, că o creștere a sfericității inimii nu înseamnă automat boli de inimă. Majoritatea eșantionului considerat nu a dezvoltat niciuna, cel puțin în cei 10 ani de monitorizare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci