Formularul de localizare a pasagerilor devine obligatoriu în România, anunță Rafila. Când trebuie completat

Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat în debutul şedinţei de Guvern că formularul de localizare a pasagerilor devine obligatoriu în UE. 

Alexandru Rafila a declarat, miercuri, înaintea ședinței de Guvern, că la reuniunea miniștrilor sănătății din Uniunea Europeană, dincolo de îngrijorarea legată de noua tulpină - Omicron -, statelor membre li s-a recomandat intensificarea campaniilor de vaccinare și introducerea formularului de localizare a pasagerilor.

„Va deveni obligatorie în cadrul Uniunii Europene și noi vom operaționaliza acest lucru până la data de 20 decembrie”, afirmă Rafila.

Potrivit acestuia, înlesnirea unora dintre restricții trebuie să vină la pachet cu respectarea legii: „cred că ar trebui să ne uităm asupra cadrului legal care îi sancționează pe cei care nu respectă prevederile legale. Lucrul ăsta trebuie să fie foarte clar pentru toată lumea. Suntem de acord ca mai ales în această perioadă să ne putem desfășura activitatea cu măsuri ușor relaxate și aduse la un numitor comun, adică s-a introdus în certificatul COVID și accesul pentru persoanele care sunt testate, dar să fie foarte clar pentru toți operatorii economici care trebuie să respecte legislația că nu putem să avem niciun fel de toleranță la încălcarea regulilor”.

„Ideea este că noi trebuie să ținem lucrurile sub control și să nu avem cumva un următor val care să ne pună probleme greu surmontabile”, menționează Rafila.

Conform acestuia, în acest context este evaluată capacitatea de răspuns la nivelul spitalelor, scrie Mediafax.

Relaxare înainte de sărbători 

"Suntem de acord ca în această perioadă să ne putem desfăşura activitatea cu măsuri uşor relaxate - s-a inclus în certificatul medical COVID accesul şi pentru persoanele testate, un lucru natural - dar (...) toţi operatorii economici trebuie să respecte legislaţia în ceea ce priveşte măsurile de protecţie şi gradul de ocupare. Trebuie să fie foarte clar că nu trebuie să avem niciun fel de toleranţă la încălcarea regulilor", a spus acesta.

Rafila a adăugat că la nivelul Ministerului Sănătăţii este analizată capacitatea de răspuns a spitalelor, fiind avut în vedere inclusiv accesul la servicii medicale al pacienţilor cu alte patologii decât COVID-19.

Totodată, se lucrează la un proiect care să permită testarea extinsă, la nivelul medicilor de familie, pentru persoanele simptomatice sau care au intrat în contact cu persoane infectate cu SARS-CoV-2.

De asemenea, sunt în curs de elaborare proceduri legate de tratamentul ambulatoriu al COVID-19, astfel încât presiunea pe spitale să fie diminuată, scrie Agerpres. 

PLF-ul, anunţat în România de Raed Arafat 

"Sunt două aspecte la care o să fac referire.", a afirmat Raed Arafat, duminică, după şedinţa cu premierul Nicolae Ciucă privind noua tulpină Omicron. "Primul este cu implementarea formularului de localizare a pasagerului sau - cum se spune - PLF. Este deja implementat în foarte multe țări, mai ales la intrarea în aeroportului. Persoanele trebuie să-l completeze înainte să călătorească, să-l aibă, să-l prezinte la graniță sau la sosire, la graniță.", a spus Arafat.

Implementarea PLF are rolul "de a putea identifica persoana, dacă există o problemă de contact - să poată imediat să fie localizată și contactată.", a adăugat el. 

În urma discuțiilor care au avut loc astăzi, s-a decis implementarea PLF în România începând cu data de 20 decembrie și "se va elabora în acest sens și o strategie de comunicare", scopul fiind pregătirea oamenilor pentru folosirea PLF. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel