EXCLUSIV  Forţarea viselor. Greşeala părinţilor care îşi transformă copiii în campioni imaginari

Foto: Pexels
Foto: Pexels

Ramona Dumitru și Radu Leca au explicat într-o nouă ediție de Ultrapsihologie la DC News TV, cum părinții pot deforma un copil prin dorința de a-și retrăi propria copilărie.

"Părintele respectiv își trăiește copilăria/tinerețea prin copil. Îl obligă să fie tot ceea ce nu a putut să fie practic el, se pune o presiune excesivă pe copil. Se spune în felul următor, cine sunt eu, în prezent, lângă copil? Părintele! Ce-i ofer eu copilului? Ofer posibilitatea să fie tot ce n-am fost eu. Greșit! Tu te folosești de copil, copilul acela o să devină tot ce tu n-ai fost, o să se pună presiune pe el, copilul o să încerce să fie campion, dar nu o să reușească.

Ceea ce tu vrei să faci în viață sunt lucruri total diferite cu ceea ce copilul tău este capabil să facă în viață. Te duci la copil și îi spui că e făcut să fie cel mai mare sportiv pe scrimă, box, înot, ce vrei tu, că tu n-ai putut să faci asta, dar el poate să facă în numele tău și să-ți ducă numele de familie mai departe, iar copilul îți spune că vrea să devină pictor sau orice altceva. La întrebarea de ce se întâmplă asta copilul o să răspundă că mama și tata vor.

Această presiune excesivă pe care părintele o pune pe educația copilului, o să-l transforme într-un executant foarte slab pe tot ceea ce înseamnă carieră în sport. Cariera în sport, spre exemplu, nu există pentru copiii care nu vor să facă sport.

O să vedeți copii la competiții, firavi, delicați care sunt trimiși în față de către părinții care spun că ei sunt campioni. Tu, ca părinte, îl vezi campion în mintea ta, că gândurile tale sunt opacizate și în ceață, dar realitatea este alta, iar dacă o să fie învins o să spui că a fost furat copilul.

Discuția cu părintele trebuie să fie purtată din poli argumentativ și pur logici, pentru că dacă părintele impune copilului ce are de făcut automat o să bage copilul în opoziție", a explicat Radu Leca, la emisiunea Ultrapsihologie, la DCNews.

Vezi emisiunea integrală AICI

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel