Update/ Aproape 500 de arestări în Franța, noaptea trecută: teroare pe străzile Parisului

Autorităţile franceze au impus mai multe restricţii în transportul public, iar mai multe concerte şi rezervări hoteliere au fost anulate, în contextul protestelor declanşate de uciderea unui adolescent de către un poliţist. Protestele au continuat pe parcursul nopții, iar Poliția a efectuat aproximativ 500 de arestări. 

Update 8:00. Pentru acte de violență, poliția a efectuat peste 470 de arestări în toată Franța, 120 la Paris. Acest lucru a fost comunicat – după cum relatează Le Monde – prefecturii capitalei Franței. Printre cei arestați se numără trei persoane care au încercat să intre într-un magazin de electrocasnice din arondismentul 15, șapte persoane care au pătruns într-un magazin de mobilă din Bondy și nouă persoane care transportau bidoane de benzină și sticle incendiare la Nanterre.

Update: Ministrul francez de Interne, Gerald Darmanin, a anunţat la TF1 că 45.000 de poliţişti vor fi mobilizaţi în noaptea de vineri spre sâmbătă, în încercarea de a stopa revoltele. 

Un bărbat care joi seară a sărit de pe o clădire a murit la spital vineri seară. Magazinul de la parterul clădirii respective era vandalizat de protestatari în acel moment, anunţă procuratura din Rouen, în nordul Franţei. 

Ministrul de Interne a cerul prefecţilor să oprească circulaţia transportului în comun de suprafaţă la ora 21:00 în toată ţara începând din această seară, pentru a-i proteja pe conducătorii de autobuze şi tramvaie, dar şi pe călători. În Marsilia, spre exemplu, transportul în comun s-a oprit la 18:00. La Paris, metroul nu va circula pe timpul nopţii în weekend, ci va încerca să se plieze pe programul obişnuit din zilele de lucru. 

Premierul Elisabeth Borne a autorizat scoaterea pe străzi a 18 blindate uşoare ale Jandarmeriei Naţionale, dintre care patru de nouă generaţie Centaur, pentru a face faţă violenţelor urbane, o măsură considerată excepţională, Ministrul justiţiei a dispus ca toţi cei arestaţi în timpul evenimentelor din nopţile trecute să fie trimişi imediat în faţa instanţei. Preşedintele Emmanuel Macron le-a cerut premierului şi miniştrilor responsabili să ia măsuri suplimentare pentru a pune capăt violenţelor şi a reinstaura calmul.

"Ultimele nopţi pe care le-am trăit reprezintă o situaţie absolut inacceptabilă şi nejustificată, pentru că nimic nu poate justifica violenţa, mai ales când ea este îndreptată împotriva clădirilor publice, a primăriilor, comisariatelor de Poliţie sau pentru a jefui magazine. Este o instrumentarizare inacceptabilă a morţii unui adolescent, pe care toţi o regretăm. Această perioadă ar trebui folosită pentru reculegere şi respect. Îi condamn cu cea mai mare fermitate pe toţi cei care utilizează această situaţie pentru a crea dezordine, întrucât printre cele 875 de persoane reţinute noaptea trecută se află foarte mulţi minori, unii chiar de 12, 13, 14 ani", a declarat Emmanuel Macron, citat de Rador.

În plus, Franţa a respins şi acuzaţia Înaltului Comisariat al ONU pentru drepturile omului, care îi cere Franţei să se ocupe de problemele de rasism şi discriminare rasială manifestate de forţele de ordine.   

Orice acuzaţie de rasism sistemic sau discriminare din partea forţelor de ordine ale Franţei este total nefondată, susţine Ministerul francez de Externe într-un comunicat. "Franţa şi instituţiile sale de aplicare a legii luptă cu hotărâre împotriva rasismului şi a tuturor formelor de discriminare. Nu există nicio îndoială cu privire la acest angajament al nostru. Recurgerea la forţă de către Poliţie şi Jandarmerie are loc doar în cazul necesităţii absolute, fiind strict încadrată şi controlată", arată ministerul.

249 de poliţişti au fost răniţi în violenţele din ultimele zile, se mai arată în răspunsul adresat Naţiunilor Unite de către Ministerul francez de Externe. 

- ştirea iniţială - 

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, s-a întors de urgenţă de la summitul european desfăşurat la Bruxelles, special pentru a conduce celula ministerială de criză. 

Prim-ministrul Elisabeth Borne a anunţat, la finalul întrevederii cu preşedintele, desfăşurarea de forţe suplimentare, dar şi a blindatelor jandarmeriei, care ar avea rolul de a stăpâni violenţele din mai multe oraşe ale ţării. 

"Evenimentele de mare amploare" vor fi anulate în toată ţară, pentru a avea mai multe forţe de ordine disponibile. De asemenea, autobuzele şi tramvaiele, adesea atacate de manifestanţii violenţi, nu mai circulă începând de la ora locală 21:00.

Macron, atac la reţelele de socializare



Preşedintele Macron a acuzat reţelele de socializare că alimentează această violenţă, astfel că a fost convocată vineri după-amiază o reuniune a guvernului cu reprezentaţii acestora pentru a le atrage atenţia asupra responsabilităţii ce le revine. Şeful statului a menţionat în special Snapchat şi TikTok, platforme pe care se organizează "adunări violente".

Minorii nu mai au voie să iasă pe timpul nopţii, conform unui ordin emis de Eric Dupond-Moretti, ministrul Justiţiei. Părinţii au fost somaţi să îşi îndeplinească obligaţiile legale, în caz contrar urmând să fie aplicate sancţiuni. 

Adolescentul ucis, pe nume Nahel, în vârstă de 17 ani şi cu un cazier încărcat, a fost oprit de poliţişti la un control rutier la Nanterre, în regiunea pariziană. Neavând permis de conducere, el a încercat să se sustragă controlului şi a fost împuşcat de un poliţist, care acum este cercetat penal, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel