Forţele americane desfăşoară patru nave militare la est de Taiwan, în întâmpinarea vizitei lui Nancy Pelosi

Patru nave de război americane, printre care un portavion, au fost poziţionate la est de Taiwan în cadrul unor desfăşurări de ''rutină'', înaintea unei foarte probabile vizite la Taipei a preşedintei Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, în pofida avertismentelor transmise de China, informează Reuters şi AFP.

Portavionul USS Ronald Reagan a traversat Marea Chinei de Sud şi se află în prezent la est de Taiwan şi la sud de Japonia. Nava este însoţită de crucişătorul USS Antietam şi de distrugătorul USS Higgins.

Deşi ele pot răspunde la orice eventualitate, acestea sunt desfăşurări normale, de rutină, a declarat un reprezentant al US Navy.

El a adăugat că în zonă se află şi nava amfibie de asalt USS Tripoli, în cadrul desfăşurării din portul San Diego (California) începute în această regiune la începutul lunii mai.

Nancy Pelosi, o critică vehementă a politicii Beijingului, este aşteptată să sosească în cursul zilei de marţi la Taipei.

China a avertizat marţi că Statele Unite vor fi răspunzătoare pentru această vizită şi că ele vor trebui să plătească preţul.

Statele Unite vor purta în mod sigur răspunderea (pentru consecinţe) şi vor trebui să plătească preţul pentru atingerea adusă suveranităţii şi securităţii Chinei, a declarat Hua Chunying, purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe chinez, într-o conferinţă de presă.

China consideră insula Taiwan o parte a teritoriului său şi, de mai multe ori, a avertizat SUA cu privire la riscul ca o vizită a unui înalt demnitar american la Taipei să constituie o provocare majoră pentru Beijing.

După ce a vizitat Singapore şi Malayezia, Nancy Pelosi ar urma să ajungă în Coreea de Sud şi Japonia. Potrivit unor surse anonime, citate de cotidianul taiwanez Liberty Times, vizita sa în Taiwan va începe marţi seară, iar a doua zi dimineaţă Pelosi ar urma să se întâlnească cu vicepreşedintele parlamentului de la Taipei, Tsai Chi-chang. Plecarea din Taiwan către Seul ar avea loc miercuri după-amiază.

Ministerul Apărării taiwanez a anunţat că va desfăşura în mod corespunzător forţe ca reacţie la ameninţările inamicului, în contextul sporirii tensiunilor cu Beijingul.

Nivelul de alertă în Taiwan a fost consolidat de marţi dimineaţă până joi la prânz, a relatat agenţia de presă oficială taiwaneză CNA, citând surse anonime.

Pe de altă parte, Rusia a acuzat marţi Statele Unite de destabilizarea lumii prin provocarea de tensiuni legate de Taiwan.

Washingtonul destabilizează lumea. Nici măcar un singur conflict soluţionat în ultimele decenii, dar mai multe provocate, a declarat pe contul său de Telegram purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova.

Începând de săptămâna trecută, forţele armate chineze au efectuat diverse exerciţii în Marea Chinei de Sud, Marea Galbenă şi Golful Bohai, scrie Agerpres.

SUA sancţionează firme din China, Singapore şi Emiratele Arabe Unite pentru încălcarea embargoului petrolier împotriva Iranului

Statele Unite au impus luni sancţiuni unor firme din China şi alte ţări pentru încălcarea embargoului petrolier împotriva Iranului.

Trezoreria şi Departamentul de Stat de la Washington au precizat că au fost sancţionate patru firme din Hong Kong, una din Singapore şi una din Emiratele Arabe Unite, potrivit Agerpres.

Companiile respective au contribuit la vânzări de ţiţei şi produse petrochimice în valoare de zeci de milioane de dolari în sud-estul Asiei. Trezoreria Statelor Unite a arătat că firma Persian Gulf Petrochemical Industry Commercial, una din cele mai mari din Iran în domeniul intermedierii de tranzacţii cu produse petrochimice, a folosit firmele sancţionate pentru a facilita vânzările supuse embargoului.

Activele din SUA ale firmelor sancţionate sunt blocate, iar eventualii parteneri de afaceri riscă să fie de asemenea supuşi sancţiunilor.

SUA încearcă prin astfel de măsuri să facă presiuni asupra Iranului, pentru a determina regimul de la Teheran să îşi limiteze programul nuclear. Anunţul de luni constitue a treia rundă de sancţiuni legate de Iran impuse unor firme chineze în ultimele două luni.

De la începutul mandatului său, preşedintele american Joe Biden a fost reticent în privinţa sancţionării entităţilor chineze, în speranţa că va reuşi să reinstituie acordul nuclear încheiat de puterile internaţionale cu Iranul în 2015.

După noile sancţiuni, purtătorul de cuvânt al ministerului iranian de Externe, Nasser Kanaani, a comunicat că ţara sa va reacţiona "hotărâtor şi ferm".

Nancy Pelosi în Taiwan, tensiuni între SUA şi China. Chirieac: Cea mai tensionată după-amiază de marţi din ultimele decenii. Dacă intră SUA în război, intră şi România

Vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan, dar şi reacţia Chinei la acest lucru, duce la "cea mai tensionată zi de marţi din ultima vreme", avertizează Bogdan Chirieac, analist de politică externă. 

Bursele asiatice au scazut marți, cu indicii din Hong Kong, Taiwan și Shanghai în frunte, în condițiile în care investitorii erau neliniștiți în legătură cu vizita așteptată a lui Nancy Pelosi, în Taiwan, care ar putea escalada grav tensiunile cu China. Indicele Hang Seng (HSI) din Hong Kong a scăzut cu 3%. Indicele Compozit Shanghai (SHCOMP) din China continentală a scăzut, de asemenea, cu 2,6%. Taiex din Taiwan a scăzut cu 1,7%. Nikkei 225 (N225) din Japonia a scăzut, de asemenea, cu 1,6%, iar Kospi din Coreea (KOSPI) a pierdut 0,8%.

Vezi analiza politologului Bogdan Chirieac aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel