Forțele americane și britanice efectuează noi atacuri în Yemen - Reuters

Rusia patrulează la granița maritimă cu SUA cu avioane capabile să transporte rachete nucleare. Mai multe aeronave, trimise și în Marea Neagră / Foto: Pixabay, de Robert Waghorn
Rusia patrulează la granița maritimă cu SUA cu avioane capabile să transporte rachete nucleare. Mai multe aeronave, trimise și în Marea Neagră / Foto: Pixabay, de Robert Waghorn

Obiectul militar al celor 6 țări care au semnat pactul împotriva Houthi este de a slăbi potența militară a grupării, și nu de a intra într-un conflict direct cu Iran.

Forțele americane și britanice au efectuat luni o nouă serie de atacuri în Yemen, vizând un depozit subteran al Houthi, precum și capacitățile lor de supraveghere și lansare de rachete folosite împotriva transporturilor din Marea Roșie, a declarat Pentagonul. Houthi, care controlează cele mai populate părți ale Yemenului, au afirmat că atacurile lor sunt în solidaritate cu palestinienii, în timp ce Israelul lovește Gaza. Atacurile Houthi au perturbat transportul global și au stârnit temeri legate de inflația globală. Ele au amplificat, de asemenea, îngrijorarea privind consecințele războiului dintre Israel și Hamas, că ar putea destabiliza Orientul Mijlociu.

În cea mai recentă ripostă, forțele americane și britanice au efectuat atacuri în opt locații diferite din Yemen, cu sprijinul Australiei, Bahrainului, Canadei și Olandei, conform unei declarații comune semnate de cele șase țări. Un oficial militar american de rang înalt, vorbind sub protecția anonimatului, a declarat că au fost trase aproximativ 25-30 de proiectile, inclusiv de pe avioane de pe un portavion american.

Până în prezent, cele opt serii de atacuri din ultima lună nu au reușit să oprească atacurile Houthi asupra transporturilor maritime. Oficialii americani spun că atacurile au diminuat capacitatea Houthi de a efectua atacuri complexe. Cu toate acestea, au refuzat să ofere cifre specifice cu privire la numărul de rachete, radare, drone sau alte capacități militare distruse până acum.

"Aducem efectul dorit", a declarat oficialul militar american jurnaliștilor de la Pentagon.

Ministrul britanic al Apărării, Grant Shapps, a declarat într-un comunicat că ultimele atacuri au fost efectuate în autoapărare. "Această acțiune va lovi din nou stocurile lor limitate și capacitatea de a amenința comerțul global", a spus Shapps. Președintele Joe Biden a declarat săptămâna trecută că loviturile aeriene vor continua, chiar dacă a recunoscut că acestea nu ar putea opri atacurile Houthi.

Săptămâna trecută, Houthi au lansat două rachete balistice împotriva unui petrolier deținut de SUA, care au căzut în apropierea navei, fără a provoca vătămări sau daune. Strategia emergentă a lui Biden în Yemen vizează slăbirea militanților Houthi, dar evită pe deplin încercarea de a învinge grupul sau de a aborda direct Iranul, principalul sponsor al Houthi, spun experții. Strategia - o combinație de atacuri militare limitate și sancțiuni - pare să vizeze prevenirea unui conflict mai extins în Orientul Mijlociu, în timp ce Washingtonul încearcă să pedepsească Houthi pentru atacurile lor asupra transporturilor din Marea Roșie. Vasele de containere își suspendă sau își schimbă cursul din Marea Roșie, care duce la Canalul Suez, ruta de transport maritim cea mai rapidă din Asia în Europa. Multe nave au fost forțate să aleagă ruta mai lungă prin Capul Bunei Speranțe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel