Forțele armate israeliene anunță atacarea a zece obiective Hezbollah în Liban

Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Marți, armata israeliană a anunțat că a atacat aproximativ zece obiective Hezbollah din sudul Libanului, ucigând un membru al mișcării islamiste armate în timpul unor raiduri aeriene și terestre desfășurate în noaptea de luni spre marți.

Armata "a lovit în jur de zece ţinte teroriste Hezbollah în şapte zone diferite", în special un depozit de arme şi mai multe infrastructuri. În timpul acestor operaţiuni a fost "eliminat şi un terorist Hezbollah", informează un comunicat al armatei israeliene.

Un "răspuns dur" la atacul cu rachetă de sâmbătă, soldat cu moartea a 12 tineri din Majdal Shams

Acest anunţ vine după ameninţarea cu represalii din partea prim-ministrului Benjamin Netanyahu, care a promis un "răspuns dur" la atacul cu rachetă de sâmbătă, soldat cu moartea a 12 tineri din Majdal Shams, un oraş druz de pe Înălţimile Golan, ocupate de Israel, în apropierea graniţei cu Libanul. Potrivit armatei israeliene, racheta ar fi fost lansată din Liban de Hezbollah, acuzaţie pe care organizaţia şiită pro-iraniană a negat-o.

În ultimele săptămâni, armata israeliană a indicat că a lovit numeroase ţinte Hezbollah ca răspuns la atacurile mişcării şiite libaneze pe teritoriul israelian.

Ce dorește Hezbollah și de ce alimentează conflictul din Fâșia Gaza

Hezbollah, o organizație islamistă șiită cu sediul în Liban, a fost fondată în 1982 și este considerată o grupare teroristă de către multe țări. Obiectivele principale ale Hezbollah includ mai multe aspecte.

Gruparea a fost inițial creată pentru a lupta împotriva ocupației israeliene din sudul Libanului. După retragerea Israelului în 2000, organizația și-a menținut scopul de a lupta împotriva Israelului, pe care îl consideră un inamic principal. Organizația continuă să militeze pentru eliberarea teritoriilor considerate arabe și musulmane de sub controlul israelian, cum ar fi Palestina și părți din Liban.

Hezbollah urmărește să răspândească ideologia islamistă șiită, inspirată de Revoluția Islamică din Iran. De fapt, Hezbollah are legături strânse cu Iranul și primește sprijin financiar și militar semnificativ de la acesta, precum Hamas. 

Scopul său ideologic include instaurarea unui stat islamic în Liban, deși în practică gruparea și-a moderat poziția în funcție de contextul politic și de relațiile cu alte grupuri libaneze.

Hezbollah aspiră să mențină și să extindă influența sa politică și militară în Liban. Gruparea deține un arsenal militar puternic și are o prezență politică semnificativă, inclusiv reprezentare în parlamentul libanez și membri în guvern.Organizarea de programe sociale, economice și educaționale în zonele controlate de Hezbollah îi asigură sprijinul populației locale și îi întărește influența politică, potrivit celor de la BBC.

Conform autorităţilor israeliene, 22 de soldaţi şi 24 de civili au fost ucişi de tirurile Hezbollah

Din 7 octombrie, când în Fâşia Gaza a început războiului dintre Israel şi Hamas, schimburile de focuri transfrontaliere între Hezbollah şi armata israeliană au fost aproape zilnice. Hezbollah afirmă că atacă Israelul pentru a-şi sprijini aliatul Hamas şi populaţia palestiniană din Fâşia Gaza.

Conform autorităţilor israeliene, 22 de soldaţi şi 24 de civili au fost ucişi de atunci de tirurile Hezbollah. Aceste violenţe s-au soldat până în prezent cu cel puţin 531 de morţi în Liban, majoritatea luptători Hezbollah, dar şi 105 civili, conform unui bilanţ stabilit de AFP din mai mai multe surse, conform Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel