Forţele de Rachete Strategice ale Rusiei au început joi manevre de amploare în regiunea Orenburg, din sudul ţării, cu participarea a 3.000 de militari.
La exerciţiile unităţii de rachete din Iasnensk, în regiunea Orenburg, participă peste 3.000 de militari şi peste 300 de echipamente de luptă, a informat departamentul de presă al Ministerului Apărării rus, într-un comunicat citat de agenţia Interfax, citat de Agerpres.
Forţele de Rachete Strategice sunt una din principalele componente ale forţelor strategice nucleare ale Rusiei şi au ca obiectiv descurajarea nucleară în contextul unei posibile agresiuni împotriva ţării, explică EFE.
Aceste forţe dispun în arsenalul lor de silozuri de rachete Iars, capabile să distrugă obiective aflate la 11.000 de kilometri distanţă, precum şi de sisteme de rachete Voievoda, Stilet, Topol-M şi noile Avangard.
Manevrele, care se desfăşoară la circa 1.500 de kilometri est de frontiera cu Ucraina, vor fi coordonate de Forţele de Rachete Strategice ale Rusiei şi de Districtul Militar Central al Forţelor Armate ale Rusiei.
La exerciţii va participa primul regiment de rachete strategice Avangard, care dispun de o ogivă hipersonică de croazieră, capabilă să dezvolte viteze de până la 27 Mach (de 27 de ori mai rapidă decât sunetul), integrată în sistemul de apărare rus din decembrie 2019.
În conformitate cu planul de pregătire al Forţelor de Rachete Strategice pentru 2022, comisia de comandă a acestor trupe efectuează o inspecţie integrală a unităţii de rachete de la Orenburg, a anunţat Ministerul Apărării rus.
În timpul exerciţiilor, vor fi efectuate manevre de evitare de către unităţile atacate şi va fi analizat răspunsul mijloacelor moderne aeriene şi al sistemelor de alertă în cazul unui atac cu acest tip de arme, potrivit sursei citate.
Principalul obiectiv al manevrelor îl reprezintă perfecţionarea muncii în echipă a organelor de conducere militară, evaluarea pregătirii practice a comandanţilor şi oficialilor de la unitatea de rachete (...) şi capacitatea de luptă, organizaţională şi de aprovizionare generală a trupelor, a mai menţionat ministerul.
La 27 februarie, la trei zile după intrarea trupelor ruse în Ucraina, preşedintele Vladimir Putin a ordonat punerea forţelor de descurajare ruse în regim special de serviciu după declaraţiile agresive ale principalelor ţări ale NATO, care au condamnat operaţiunea militară specială declanşată de Kremlin. Putin a transmis aceste instrucţiuni în cadrul unei reuniuni pe care a avut-o cu ministrul apărării Serghei Şoigu şi cu şeful Statului Major al forţelor armate ruse, Valeri Gherasimov.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News