Forţele ONU din Liban acuză Israelul de atac asupra sediului său - proteste la nivel diplomatic

foto: Freepik
foto: Freepik

Italia a adus joi acuzații împotriva Israelului de posibile "crime de război", după ce forța ONU staționată între Liban și Israel a condamnat tirurile israeliene "repetate" asupra pozițiilor sale, în urma cărora doi soldați din cadrul misiunii de menținere a păcii au fost răniți.

Armata israeliană a dat asigurări că le-a cerut soldaţilor ONU să rămână "în spaţii protejate" înainte de a lansa atacuri "în apropierea" bazei lor. Incidentul a fost denunţat de Washington, Madrid, Paris şi Dublin.

Forţa Interimară a Naţiunilor Unite în Liban (UNIFIL), din care 10.000 de soldaţi sunt desfăşuraţi în sudul ţării, a cerut încetarea ostilităţilor de când tirurile transfrontaliere dintre armata israeliană şi Hezbollah s-au transformat recent într-un război deschis.

UNIFIL a anunţat joi că "două Căşti albastre au fost rănite după ce un tanc Merkava al armatei israeliene a tras asupra unui turn de observaţie al sediului UNIFIL" din Naqoura, provocând rănirea a doi bărbaţi, cetăţeni indonezieni.

"O încălcare gravă a dreptului internaţional"

Italia, principala ţară occidentală care contribuie la UNIFIL în ceea ce priveşte efectivele cu aproape 900 de soldaţi mobilizaţi, a denunţat acte "intolerabile" şi l-a convocat pe ambasadorul israelian pentru un "protest ferm".

Ministrul italian al Apărării Guido Crosetto a estimat că aceste tiruri israeliene împotriva UNIFIL "ar putea constitui crime de război şi, cu siguranţă, reprezintă încălcări foarte grave ale normelor dreptului internaţional umanitar".

Madridul a denunţat o "încălcare gravă a dreptului internaţional", cerând ca securitatea Căştilor albastre să fie "garantată".

Statele Unite s-au declarat "foarte îngrijorate", cerând aliatului lor "să nu ameninţe securitatea forţelor ONU de menţinere a păcii".

Franţa a anunţat că "aşteaptă explicaţii" şi a "condamnat orice atingere la adresa securităţii UNIFIL".

Parisul solicitase, înainte de incident, o nouă reuniune a Consiliului de Securitate al ONU consacrată situaţiei din Liban, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel