Grupul de mercenari Wagner nu mai „participă în nicio calitate semnificativă în sprijinul operațiunilor de luptă din Ucraina”, a declarat un purtător de cuvânt al Pentagonului.
Vestea vine la câteva săptămâni după revolta grupului, de 24 de ore, din Rusia - o provocare la adresa autorității președintelui Vladimir Putin, scrie BBC.
Se crede că Wagner a ajutat Rusia să anexeze Crimeea în 2014 și a dus unele dintre cele mai sângeroase bătălii recente ale sale.
Armata a fost esențială în capturarea orașului de est Bakhmut pentru Rusia.
Conform acordului care a pus capăt rebeliunii din iunie, luptătorilor Wagner li s-a spus că ar putea să se alăture armatei obișnuite ruse sau să se îndrepte în Belarus împreună cu șeful lor, Evgeni Prigojgin.
Dar la începutul acestei săptămâni, Kremlinul a spus că Putin s-a întâlnit cu Prigojin la Moscova, la doar câteva zile după revoltă.
Putin insistă că le-a făcut oferta clară luptătorilor în timpul acelei întâlniri.
Vorbind cu cotidianul rus Kommersant joi, el a spus că militarii ar fi putut alege să „continue serviciul” pentru armata obișnuită rusă.
„Ar fi fost conduși de persoana care le fusese adevăratul comandant în tot acest timp”, a continuat el, într-o aparentă referire la sine.
El a subliniat, de asemenea, că nu există un cadru legal pentru organizațiile militare private. El a spus: „Wagner nu există”.
La începutul zilei, președintele american Joe Biden a declarat într-o conferință de presă în Finlanda că Prighozin ar trebui să fie atent la otrăvire în urma revoltei.
„Doar Dumnezeu știe ce va face. Nici măcar nu suntem siguri unde este și ce relație are [cu domnul Putin]. Dacă aș fi el, aș fi atent ce am mâncat. Aș sta cu ochii în meniul meu”, a spus Biden.
Vorbind după un summit cu liderii nordici la Helsinki, el a mai spus că nu există nicio posibilitate ca Putin să câștige războiul din Ucraina.
„A pierdut deja acel război”, a spus președintele.
Biden a sugerat că în cele din urmă președintele rus va „hotărî că nu este în interesul Rusiei, din punct de vedere economic, politic sau în alt mod să continue acest război. Dar nu pot prezice exact cum se va întâmpla asta”.
El și-a exprimat, de asemenea, „speranța și așteptarea” că Ucraina va face suficiente progrese în actuala sa contraofensivă pentru a exista un acord de pace negociat.
Dar la peste o lună de la începutul contraofensivei ucrainene de mult planificată, unii ucraineni și aliații lor își exprimă îngrijorarea cu privire la progresul lent al trupelor de la Kiev.
Alții cred că apărarea Rusiei se va sfărâma în cele din urmă, permițând Ucrainei să pună mâna pe teritorii semnificative din punct de vedere strategic și să avanseze spre Crimeea ocupată de Rusia din 2014.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci