Urmărește emisiunea live


Forumul Economic Mondial: "Criza datoriilor" este percepută ca o ameninţare critică

Foto: Pixabay, de Kevin Schneider
Foto: Pixabay, de Kevin Schneider

Forumul Economic Mondial a publicat "Raportul pe 2022 privind riscurile globale".

Alegeri prezidentiale 2024

Datoria suverană a crescut semnificativ din cauza pandemiei. Datoria guvernamentală la nivel global a crescut cu 13 puncte procentuale, la 97% din PIB, în 2020, potrivit Forumul Economic Mondial (WEF). Totodată, în ţările în curs de dezvoltare, finanţele publice aflate deja sub presiune se confruntă cu un risc crescut din cauza gradului de îndatorare şi a aprecierii dolarului SUA, se arată în "Raportul pe 2022 privind riscurile globale", publicat WEF.

"Criza datoriilor" este percepută ca o ameninţare critică



"Criza datoriilor" este percepută ca o ameninţare critică pe termen scurt şi mediu la adresa omenirii, şi unul din cele mai severe potenţiale riscuri în următorul deceniu. Din cauza îndatorării excesive, ţările se vor confrunta cu dificultăţi în gestionarea impactului economic al pandemiei şi în finanţarea tranziţiei spre emisii zero.

Deşi rata angajării se apropie de nivelul de dinaintea angajării în multe economii avansate, pe plan global redresarea pieţei muncii în urma crizei provocate de pandemie este în urma redresării economice, rata angajării globale rămâne mai scăzută decât era înaintea pandemiei. De asemenea, creşterea semnificativă a numărului de demisii în economiile avansate a dus la scăderea participării la piaţa muncii.

"Criza nivelului de trai"



Tinerii, femeile şi angajaţii cu calificări inferioare au fost în special afectaţi. Crearea de noi locuri de muncă pentru a le compensa pe cele pierdute în timpul pandemiei va dura cel puţin până în 2023, dar multe din aceste slujbe ar urma să aibă o productivitate scăzută şi o calitate slabă, conform Organizaţiei Internaţionale a Muncii.

"Criza nivelului de trai" este una din ameninţările cu care se confruntă lumea şi un motiv de îngrijorare pentru opinia publică.

O redresare economică bifurcată va determina probabil creşterea migraţiei din motive economice. În acelaşi timp, înrăutăţirea fenomenelor meteo extreme şi creşterea instabilităţii politice, a fragilităţii statului şi conflictele civile vor duce probabil la majorarea numărului de refugiaţi.

Sfaturi simple pentru vremuri complicate. Adrian Asoltanie - ce să facă, dar, mai ales, ce să nu facă românii cu bugetele lor

Peste 85% din veniturile romanilor se duc pe cheltuieli, arată un raporta al INS. Românii cheltuie mult și nu reușesc să pună mai nimic de-o parte. Adrian Asoltanie a vorbit pentru Radio DCNews despre cum ar putea românii să treacă mai ușor peste criza care se apropie. Recomandările acestuia sunt: prudență, eficiență în cheltuieli (revizuirea plăților, inclusiv a creditelor), diversificarea veniturilor (dacă este posibil).

”Nu trebuie să ne așteptăm din partea Guvernului la vreo măsură care să ne salveze”, explică expertul.

Referindu-se la măsurile executivului de tipul măsurii ”50 de bani/litrul de carburant”, Asoltanie este de părere că efectele acestor decizii sunt extrem de păguboase pentru economie, întrucât banii trebuie luați fie din împrumuturi la dobânzi mari, fie din taxele majorate.

”Soluțiile sunt acasă și nu trebuie să le așteptăm de la politicieni, pentru că ne amăgim degeaba. Urmează o perioadă de creștere a dobânzilor, care se traduce în rate foarte mari. Oamenii care s-au îndatorat prea mult pentru achiziții vor vedea că o parte din ce în ce mai mare din venitul lor se duce către dobânzi și credite”, arată Asoltanie. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel