Forumul Judecătorilor, reacţie după declaraţiile liderilor PSD. Sesizează CSM

Forumul Judecătorilor sesizează CSM în legătură cu afirmaţiile unor lideri PSD cu privire la condamnarea lui Dragnea.

Forumul Judecătorilor din România solicită CSM să intervină "neîntârziat" în calitate de garant al independenţei Justiţiei.

Asociaţia a adresat, vineri, Consiliului Superior al Magistraturii o cerere de apărare a independenţei sistemului judiciar şi a magistraţilor de la Instanţa supremă, după afirmaţiile premierului Viorica Dăncilă, ale ministrului de Interne, Carmen Dan, ale ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, şi ale senatorului Claudiu Manda cu privire la decizia de condamnare a lui Liviu Dragnea.

"Duritatea discursului politic indicat, pornind de la concepte de 'sentinţă politizată', 'răspuns vindicativ al justiţiei la presiunea străzii şi la încercarea autorităţilor legislative şi executive de a reforma statul de drept, acela real', 'aplicarea legii sub influenţa arbitrariului', 'punere în scenă a acestei piese: amânările sentinţei, pregătirea manifestaţiilor pe Facebook, mobilizarea pentru proteste în stradă, citirea sentinţei la oră de maximă audienţă şi creşterea tensiunii prin citirea sentinţei lui Dragnea la sfârşitul şedinţei', respectiv 'o decizie a CCR nu poate să nu fie luată în considerare chiar dacă legiuitorul nu pune legea de acord', departe de a reprezenta o expresie a prezumţiei de nevinovăţie, în raport de care niciun subiect de drept nu se poate îndoi, cât timp nu s-a pronunţat o hotărâre rămasă definitivă, reprezintă un derapaj extrem de grav de la principiile democraţiei şi conturează imaginea unei ameninţări serioase la independenţa justiţiei, în principal cu privire la judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, acuzaţi de partizanat politic, de înscenări cu privire la soluţionarea dosarului şi cărora li se dau sfaturi cu privire la aplicarea legii sau a deciziilor Constituţionale, în posibila cale de atac, tocmai de reprezentanţi de seamă ai puterii executive sau legislative", declară Forumul Judecătorilor.

Dreptul şi obligaţia de a apăra judecătorii şi procurori

Asociaţia arată că CSM are dreptul şi obligaţia de a apăra judecătorii şi procurorii împotriva oricărui act care le-ar putea afecta independenţa sau imparţialitatea ori ar crea suspiciuni cu privire la acestea.

Forumul Judecătorilor arată că într-un stat de drept, nimeni - şi cu atât mai puţin un reprezentant al uneia din celelalte două puteri, chiar dacă are calitatea de inculpat ori de condamnat penal - nu are dreptul să extrapoleze nemulţumirile referitoare la instrumentarea unei anumite cauze asupra întregului sistem judiciar.

"În măsura în care se procedează astfel, persoana care face aceste afirmaţii generalizatoare aduce, inevitabil, atingere principiului constituţional al separaţiei puterilor în stat, cu consecinţa afectării prestigiului justiţiei şi, implicit, a independenţei şi reputaţiei magistraţilor. Puterea judecătorească trebuie să fie independentă, ceea ce implică existenta unor anumite garanţii faţă de celelalte puteri ale statului, pentru a se evita politizarea şi pentru a apăra independenţă şi imparţialitatea magistratului. Când, din motive infame, se urmăreşte diminuarea funcţiei şi a rolului puterii judecătoreşti, statul pierde calitatea de stat de drept, cu toate consecinţele şi implicaţiile socio-economice ce decurg din aceasta", se mai arată în cererea adresată CSM.

Rapoartele MCV

Conform Asociaţiei, rapoartele MCV subliniază constant faptul că ar trebui să se întreprindă măsuri suplimentare pentru a furniza un sprijin adecvat magistraţilor împotriva cărora sunt îndreptate critici ce subminează independenţa justiţiei, nicidecum recomandarea că ar fi necesare asalturi ale politicienilor asupra judecătorilor şi procurorilor din România.

"Pe cale de consecinţă, se impune apărarea justiţiei ca sistem, precum şi a judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în mod special, întrucât afirmaţiile formulate în condiţiile arătate sunt de natură să producă un impact negativ asupra sistemului judiciar, aducând atingere independenţei, prestigiului şi credibilităţii în ansamblul său", mai afirmă sursa citată.

Declaraţiile liderilor PSD

Joi, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat de un complet de la Instanţa supremă la 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman, fiind acuzat de instigare la abuz în serviciu.

Decizia instanţei de judecată în cazul preşedintelui PSD ne arată că modul în care în România se aplică legea este încă sub influenţa arbitrariului", a declarat Viorica Dăncilă după anunţarea sentinţei.

De asemenea, ministrul de Interne, Carmen Dan, a susţinut că sentinţa este "una politizată".

"Este răspunsul vindicativ nu numai la presiunea străzii, ci şi la încercarea autorităţilor legislative şi executive de a reforma statul de drept, acela real! De a armoniza legislaţia respectând Constituţia şi deciziile CCR, aşa cum se întâmplă în orice democraţie autentică!", a scris Carmen Dan pe Facebook.

"Ca să emiţi o părere cât de cât avizată, trebuie să cunoşti mai întâi şi motivarea. Măcar considerentele acelea, pe care eu nu le-am văzut. Am auzit că doi judecători au făcut majoritatea spre condamnare, că unul a făcut opinie separată, că nu au luat în considerare decizia Curţii Constituţionale, decizie la care am participat, pentru că eram încă judecător la Curtea Constituţională", a afirmat şi ministrul Tudorel Toader.

Vezi şi: CExN PSD. Informații de ultimă oră

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel