Fost agent al CIA, condamnat la 10 ani de închisoare pentru spionaj în favoarea Chinei

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

A fost condamnat un fost agent al CIA pentru spionaj în favoarea Chinei.

Un fost agent al CIA, principala agenţie de informaţii a Statelor Unite, a fost condamnat miercuri la zece ani de închisoare pentru spionaj în favoarea Chinei, a anunţat Departamentul american de Justiţie (DoJ), notează AFP.

Alexander Yuk Ching Ma, 71 de ani, a pledat vinovat în mai pentru ”conspiraţie cu scopul de a colecta şi a furniza informaţii despre apărarea naţională” Chinei.

El a fost arestat în august 2020 după ce i-a recunoscut unui agent sub acoperire al FBI, poliţia federală americană, că a contribuit la transmiterea de informaţii confidenţiale către serviciile de securitate chineze, a precizat DoJ într-un comunicat.

Informații clasificate pentru 50000 de dolari

Alexander Yuk Ching Ma a lucrat la CIA între 1982 şi 1989, la fel ca un membru al familiei sale din 1967 până în 1983.

Potrivit documentelor judiciare, el a fost abordat în 2001 de serviciile chineze care i-au cerut să le prezinte această rudă, decedată între timp. În timpul unei întâlniri într-un hotel din Hong Kong, ei au livrat informaţii clasificate în schimbul a 50.000 de dolari în numerar, potrivit aceloraşi surse.

În 2003, Alexander Yuk Ching Ma a aplicat pentru un loc de muncă ca traducător la biroul FBI din Hawaii, unde locuia atunci. FBI, ”conştient de legăturile lui Ma cu serviciile de informaţii chineze”, l-a recrutat, totuşi, pentru a-i putea monitoriza activităţile şi l-a pus să lucreze cu jumătate de normă din august 2004 până în octombrie 2012, a reamintit DoJ, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel