Fost ambasador al SUA a pledat vinovat pentru spionaj, timp de 40 de ani, în favoarea Cubei

FOTO: Freepik @Merc
FOTO: Freepik @Merc

Un fost ambasador al SUA, agent infiltrat al guvernului comunist de la Havana, va pleda vinovat în dosarul în care este acuzat de spionaj în favoarea Cubei.

Victor Manuel Rocha, fost ambasador al SUA, care a fost inculpat în decembrie 2023 pentru spionaj în favoarea Cubei, timp de patru decenii, a anunțat că intenționează să pledeze vinovat pentru acuzațiile care i se aduc, deși în urmă cu două săptămâni informase tribunalul de contrariu, notează AFP, scrie Agerpres.

A fost o cârtiță a guvernului comunist din Havana

Rocha, în vârstă de 73 de ani, este acuzat că a fost o ”cârtiță” (agent infiltrat) a guvernului comunist de la Havana, în timp ce el avansa în ierarhia diplomației americane, având acces la documente confidențiale și dispunând de influență asupra politicii externe a SUA.

Joi, în timpul audienței de la un tribunal federal din Miami, Rocha a anunțat că va pleda vinovat, o schimbare de linie a apărării sale, ce va fi oficializată într-o nouă audiere pe 21 aprilie, în timpul căreia va fi pronunțată sentința, potrivit unor documente judiciare.

Funcțiile deținute de Rocha

Victor Manuel Rocha a ocupat posturi importante în cadrul diplomației americane: înainte de a-și încheia cariera în Departamentul de Stat ca ambasador în Bolivia din 2000 până în 2002, el a fost membru al Consiliului Național de Securitate, organism al Casei Albe, din 1994 până în 1995, în timpul președinției lui Bill Clinton.

Acest dosar este unul asupra ”uneia dintre infiltrările cele mai lungi, care a vizat cele mai importante niveluri, a unui agent străin în cadrul statului american”, a subliniat în decembrie ministrul american al justiției Merrick Garland.

Victor Manuel Rocha a fost de asemenea la post în numeroase ambasade americane în America Latină, printre care cea de la Havana.

Născut în Columbia și naturalizat american, el a început să lucreze pentru principala agenție de informații a guvernului cubanez încă din 1981.

Chiar și după ce a părăsit Departamentul de Stat în 2022, după 30 de ani de serviciu, el și-a continuat activitatea de spionaj în folosul Cubei, de pe lângă Departamentul de Justiție al SUA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel