Fost consilier al lui Trump, acuzat că ar fi fost marioneta unui presupus spion plătit de Beijing

Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Șeful unui thinktank american a fost acuzat că a acționat ca agent neînregistrat al Chinei, precum și că a încercat să intermedieze vânzarea de arme și petrol iranian, au declarat procurorii federali din Manhattan.

 

Gal Luft, un cetățean al Statelor Unite și al Israelului, este acuzat că a recrutat și plătit un fost oficial de rang înalt al guvernului SUA, în cadrul unei operațiuni finanțate de China, în 2016, fără să se înregistreze ca agent străin, conform legii, scrie The Guardian.

Procurorii nu i-au dezvălui identitatea fostului oficial, dar au spus că la acea vreme lucra ca în poziția consilier al președintelui ales, Donald Trump. Luft este acuzat că l-a împins pe consilier să sprijine politici favorabile Chinei, inclusiv prin redactarea de comentarii în numele acestuia, care au fost publicate într-un ziar chinez.

Un cont de Twitter care poartă numele lui Luft, cu peste 15.000 de urmăritori, a transmis pe 18 februarie că acesta a fost arestat în Cipru „la o cerere de extrădare motivată politic din partea SUA”.

„Nu am fost niciodată traficant de arme”, a spus Luft în tweet. În vârstă de 57 de ani, acesta fost arestat în februarie în Cipru, sub o punere în acuzare a Americii, dar a fugit după ce a fost eliberat pe cauțiune în așteptarea extrădării, au spus procurorii. În prezent, el nu se află în custodia SUA.

Luft este co-director al Institutului pentru Analiza Securității Globale, care se descrie ca un thinktank cu sediul la Washington DC, concentrat pe energie, securitate și tendințe economice. Thinktank-ul nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

Procurorii susțin că Luft a intermediat un acord care le permitea companiilor chineze să vândă arme unor țări precum Libia, Emiratele Arabe Unite și Kenya, în ciuda faptului că nu avea o licență pentru a face acest lucru, așa cum prevede legea SUA.

El este, de asemenea, acuzat că a organizat întâlniri între oficiali iranieni și o companie energetică chineză pentru a discuta despre tranzacțiile petroliere, în ciuda sancțiunilor SUA asupra țării din Orientul Mijlociu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel