Există sau nu o legătură între aderarea la UE a RM și unirea cu România? La această întrebare au răspuns mai multe figuri politice din Republica Moldova.
La moment, nu ar trebui „să amestecăm” integrarea europeană a Republicii Moldova și unirea cu România, susține deputatul PAS, Adrian Baluțel.
În contradicție cu deputatul PAS, ex-deputata Vitalia Pavlicenco spune că unirea cu România este ”metoda prin care putem accede în Uniunea Europeană” mai rapid. Declarațiile au fost făcute în cadrul ediției din 17 iunie a emisiunii „Întreabă Ghețu” de la TV8.
Și fosta deputată, Ecaterina Mardarovici, este de părere că ”avem șanse reale ca să obținem acest statut de candidat, doar că asta înseamnă un angajament în plus și condițiile pe care Republica Moldova urmează să le îndeplinească”.
”Este un eveniment istoric cu adevărat, este speranța cetățenilor Republicii Moldova. Din punctul meu de vedere, e trist că acest eveniment se întâmplă în niște condiții istorice și evenimente în jurul nostru mai triste, dar este ceea ce mi-am dorit și eu sunt optimistă. Pentru mine, integrarea în UE înseamnă unirea cu România și asta este soluția pe care o văd eu pentru unire”, a subliniat Mardarovici.
”Această decizie este una istorică, pentru că, pe lângă faptul recomandării de a oferi Republicii Moldova statut de candidat pentru aderare, recomandarea Comisiei recunoaște perspectiva stat membru al UE pentru Republica Moldova.
Și acest lucru este foarte important. Este un prim document oficial al UE, al Comisiei Europene, unde se recunoaște perspectiva de membru al EU în viitor dacă se trec toți pașii
Acum, eu sunt destul de optimist în raport cu summitul care vine săptămâna următoare. Este și o presiune politică enormă pe liderii Uniunii Europene de a dechide ușile pentru Republica Moldova și Ucraina în mod special, a ancora aceste țări în comunitatea țărilor din lumea liberă, nu doar UE.
Acum, privim mai departe decât o uniune politică și economică, dar privim asupra divizării între lumea liberă și mai puțin liberă. Integrarea europeană este pentru noi un proces de transformare a țării, de implementare a unor standarde mai bune, de creștere a standardelo de viață și suntem foarte optimiști în acest sens”, a adăugat Baluțel.
Potrivit acesteia, Republica Moldova poate adera cel mai rapid la Uniunea Europeană, dacă se unește cu România. În caz contrar, vom aștepta o perioadă lungă până ne vom integra în UE.
”Ideea și afirmația că să nu încurcăm aceste două lucruri: unirea și integrarea, este greșită, pentru că integrarea europeană este un vector absolut clar de avansare a societății noastre pe calea reformei, respectării drepturilor și liberttăților fundamentale, instituirii statului de drept, accederii la un sistem de securitate, să nu uităm totuși, de NATO. Dar acesta este un scop și ceea ce s-a întâmplat acum cu vizitele recente ale liderilor occidentali și această recomandare a Comisiei Europene, este un fel de confirmare, de batere în cui, de fixare a vectorului și a obiectivului.
Unirea este calea cea mai scurtă spre atingerea acestui vector. Nimeni nu dorește ca Republica Moldova să aștepte aderarea la UE ca Turcia, 29 de ani. Iar dacă noi vedem chiar și ce spun liderii actuali, am în vederea conducerea, Igor Grosu, de exemplu, care a spus că va fi vreo 10-12 ani, eu cred că pot fi și mai mulți”, a declarat Pavlicenco.
Atât integrarea europeană, cât și unirea cu România, ar putea supăra Federația Rusă, mai susține aceasta.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci