Fost deputat şi opozant al lui Putin, condamnat în contumacie la 8 ani de închisoare

FOTO: Freepik @fabrikasimf
FOTO: Freepik @fabrikasimf

Un tribunal din Rusia l-a condamnat în contumacie pe fostul deputat şi opozant Dmitri Gudkov.

Dmitri Gudkov a fost acuzat de faptul că a publicat "informaţii falsec despre armata rusă. Acesta trăiește care trăiește din anul 2021 în exil, transmite AFP.

"Ţinând cont de poziţia Parchetului, tribunalul l-a condamnat pe Dmitri Gudkov (recunoscut ca fiind un agent al străinătăţii) la opt ani de închisoare într-o colonie penitenciară", a transmis Parchetul într-un comunicat.

Dmitri Gudkov a fost declarat vinovat pentru difuzarea de "informaţii intenţionat false" despre armata rusă

Dmitri Gudkov a fost declarat vinovat de difuzarea de "informaţii intenţionat false" cu privire la armata rusă, potrivit aceleiaşi surse. Membru al Dumei de Stat, camera inferioară a Parlamentului Rusiei, între anii 2011 şi 2016, Gudkov, care s-a stabilit în Cipru, a declarat pe Instagram că această condamnare este "o insignă de onoare".

El a mai scris că gândurile sale se îndreaptă către "sutele de deţinuţi politici ruşi" din prezent care nu au putut să plece din Rusia. După declanşarea, în februarie 2022, a ofensivei Rusiei împotriva Ucrainei, numeroşi alţi opozanţi în exil au fost condamnaţi în contumacie, fapt ca ei să rişte arestarea dacă s-ar întoarce în Federația Rusă.

Dmitri Gudkov a plecat din Rusia, pe motivul că fusese ameninţat de Kremlin. A fost catalogat ca fiind un "agent al străinătăţii"

Dmitri Gudkov a anunţat în luna iunie 2021 faptul că a părăsit Rusia, susţinând că fusese ameninţat de Kremlin că va fi arestat, în contextul unui dosar penal "fals" montat contra lui. După plecarea lui din Rusia, Gudkov a fost clasat drept "agent al străinătăţii", ceea ce îl supune pe teritoriul rus unui control administrativ strict. Gudkov s-a exprimat la Paris în cadrul unui grup de opozanţi ruşi în exil care au solicitat ţărilor din Uniunea Europeană să facă mai mult pentru a îi găzdui pe compatrioţii lor care fug de regimul lui Vladimir Putin.

Care au fost urmăririle penale care au dus la actuala sa condamnare

Urmăririle penale care au dus la actuala sa condamnare au fost angajate contra lui din cauza unei înregistrări video difuzate pe YouTube în luna aprilie 2022, în care Gudkov critica acţiunile armatei ruse în Ucraina, a explicat agenţia de presă TASS, conform Agerpres.

Citește și - Iulia Navalanaia, văduva lui Alexei Navalnîi, înscrisă pe lista teroriştilor şi extremiştilor de la Moscova

Rusia lui Vladimir Putin a inclus-o pe Iulia Navalnaia, văduva lui Alexei Navalnîi, mort în luna februarie 2024 în închisoare, în lista "teroriștilor și extremiștilor", la începutul lunii iulie, la doar două zile după ce a emis un mandat de arestare împotriva sa. Numele Iuliei Navalnaia apare pe această listă realizată de Rosfinmonitoring, serviciul rus de informaţii financiare, potrivit AFP.

Justiţia rusă a transmis pe data de 9 iulie 2024 faptul că Iulia Navalanaia, care locuieşte în străinătate, este vizată de un mandat de arestare pentru "participare la un grup extremist".

Plasarea ei în detenţie provizorie a fost pronunţată în absenţa ei de un tribunal din Moscova.

"Ce rapiditate! (...) Dacă ei se străduiesc atât de tare, e pentru că Iulia Navalnaia a făcut totul cum trebuie", a ironizat pe platforma X (ex-Twitter) fosta purtătoare de cuvânt a lui Aleksei Navalnîi, Kira Iarmîş, aflată şi ea în exil. Vezi știrea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel