Fost europarlamentar polonez, arestat în scandalul unei universități private

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Ryszard Czarnecki, fost europarlamentar polonez și vicepreședinte al Parlamentului European, a fost reținut miercuri pe aeroportul din Varșovia în legătură cu un scandal legat de o universitate privată, informează Reuters.

Czarnecki, care a reprezentat partidul de dreapta Lege și Justiție (PiS), și-a pierdut mandatul de europarlamentar în urma alegerilor din iunie.

Arestarea sa vine după ce un procuror polonez l-a acuzat de fraudă, invocând cheltuieli de călătorie în valoare de șase cifre pe care le-a acumulat în perioada în care era europarlamentar. Czarnecki a negat acuzațiile, descriindu-le drept "minciuni și aberații totale."

Cu toate acestea, potrivit Ministerului de Interne din Polonia, arestarea de miercuri a fost legată de un alt caz care implică Collegium Humanum, o universitate privată aflată sub investigația Biroului Central Anticorupție (CBA).

Se presupune că universitatea ar fi eliberat diplome MBA care le-au permis absolvenților să ocupe poziții în consiliile de administrație ale companiilor de stat din Polonia, în schimbul unor beneficii materiale și personale.

Fondatorul și fostul rector al universității, Paweł Czarnecki, a fost arestat de CBA în februarie și este acuzat de 30 de infracțiuni, inclusiv mită, abuz de funcție și constrângere sexuală. Paweł Czarnecki este nepotul lui Ryszard Czarnecki, iar cei doi aveau relații strânse cu partidul PiS, care a pierdut puterea în urma alegerilor din Polonia de anul trecut.

De asemenea, Emilia H., soția lui Ryszard Czarnecki, a fost arestată tot miercuri la Varșovia. Ea era angajată la Collegium Humanum, conform portalului Onet.

Avocatul lui Ryszard Czarnecki, Paweł Knap, a declarat că nu poate comenta cazul sau poziția clientului său până când procuratura nu va clarifica acuzațiile care îi sunt aduse.

Guvernul noului prim-ministru Donald Tusk face presiuni pentru ca politicienii PiS să fie trași la răspundere pentru fapte de corupție și alte infracțiuni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel