Mihail Gabriel Stănescu, fost judecător la Tribunalul Buzău, este cercetat de procurorii DIICOT pentru luare de mită, în acelaşi dosar fiind inculpat şi omul de afaceri Dorin Marinescu.
Publicitate
Procurorii au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de Stănescu, judecător la Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal la data săvârşirii faptelor, pentru comiterea a şase infracţiuni de luare de mită, se precizează într-un comunicat al DIICOT.
Conform aceleiaşi surse, Dorin Marinescu, administrator pe perioada derulării activităţii infracţionale la SC Bachus Dealurile Istriţei SRL Buzău, fostă SC Continental Serv Impex SRL Buzău, este urmărit penal pentru comiterea infracţiunilor de iniţiere şi constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală în formă calificată, delapidare cu consecinţe deosebit de grave, spălare de bani, instigare la fals în evidenţele contabile, ultraj, inducerea în eroare a organelor judiciare şi dare de mită.
Procurorii de la Biroul Teritorial Buzău al DIICOT au solicitat Curţii de Apel Ploieşti, pe 8 noiembrie, luarea măsurii arestării preventive faţă de inculpatul Dorin Marinescu şi a măsurii preventive a arestului la domiciliu faţă de Mihail Gabriel Stănescu. Instanţa a dispus arestarea preventivă a lui Marinescu pentru o perioadă de 30 zile, dar a respins propunerea de luare a măsurii preventive a arestului la domiciliu faţă de fostul magistrat.
Concret, de la DNA
"În cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada ianuarie 2012 - decembrie 2015, inculpatul Marinescu Dorin împreună cu suspecţii R. P. şi B. G., în calitate de lucrători cu atribuţii de recepţie şi gestiune, au constituit un grup infracţional organizat având ca scop sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat, prin ascunderea sursei impozabile sau taxabile şi neevidenţierea tuturor veniturilor rezultate din comercializarea de vin alb şi roşu ori de băuturi intermediare, calificate ca fiind vin (băuturi care aveau în componenţă alcool etilic, ca materie primă accizabilă, pentru care societatea comercială referită nu avea autorizaţie de antrepozit fiscal) şi însuşirea de sume de bani din patrimoniul SC Continental Serv Impex SRL Buzău prin justificări fictive de achiziţii de materii prime, acoperite cu înregistrări inexacte în conturile contabile specifice", se arată în comunicatul DIICOT.
Procurorii mai susţin că ascunderea sursei impozabile sau taxabile s-a realizat prin cumpărarea unei cantităţi de struguri mult mai mare decât cea înscrisă în documentele de achiziţie, surplusul rezultat fiind transformat în must nefermentat obţinut fără evidenţiere contabilă şi supus procesului de vinificaţie. Produsul final obţinut, respectiv vin alb, roşu sau băutură intermediară definită ca vin, era comercializat fără înregistrarea veniturilor în evidenţele contabile, prejudiciul cauzat bugetului de stat fiind de 9,6 milioane de lei.
"Totodată s-a reţinut că în timpul controlului efectuat de către inspectorii Direcţiei Generale de Antifraudă Fiscală, în perioada 16.06. - 30.09.2015, inculpatul Marinescu Dorin şi suspecta R. P. au refuzat să pună la dispoziţia echipei de control documentele contabile solicitate, au interzis echipei de control pătrunderea în spaţiile unui punct de lucru situat în comuna Breaza (...) prin interpunerea unui număr de patru câini, în vederea blocării accesului la respectivele spaţii. De asemenea, inculpatul Marinescu Dorin a ameninţat telefonic un membru din echipa de control cu acte de violenţă şi executarea pe viitor a unei pedepse privative de libertate, înscenând totodată, în timpul controlului, furtul unor documente de evidenţă contabilă, a unui laptop şi a unui telefon mobil", se mai menţionează în comunicat.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu