Un fost ministru de Externe comentează rezultatul referendumului din Grecia prin care au fost respinse măsurile de austeritate impuse de creditorii internaționali, apreciind că propaganda Syriza i-a convins pe greci că nu politicile Atenei sunt defecte, ci "căpăcăunul" de la Bruxelles e singurul care trebuie blamat.
"Demonizarea factorilor externi e metoda clasică prin care guvernele dictatoriale, corupte sau incompetente indică populației un țap ispășitor: nu ne cereți nouă explicații, soluții sau vreo responsabiiltate precisă, pentru că de vină pentru tot ce nu funcționează e cineva din afară. Un electorat matur nu mai cumpără asemenea produse populiste.
Și totuși iată, 60 % dintre greci au fost convinși de propaganda Syriza că nu politicile Atenei sunt defecte, ci "căpăcăunul" de la Bruxelles e singurul care trebuie blamat. Nimeni nu spune că UE nu a prea birocratică - vedeți cum sună o Directivă, vedeți organigrama CE ! - dar cum să ții laolaltă, în pace și dinamică de creștere comună - 28 de state fără asemenea instrumente ?
Grecia de dinainte de 1981, când a aderat la UE, era o țară balcanică sudezvoltată: cinci secole de cizmă otomană și brutala invazie nazistă făcuseră din ea o țară rurală, fără industrii, cu servicii proaste și infrastructură medievală. Ca și Portugalia, unde în 1960 mai vedeai încă țărani desculți veniți cu zarzavaturi în Lisabona, Grecia ar fi rămas la coada cozilor fără solidaritatea celorlalți europeni convinși că aceast mică țară e moștenitoarea unei mari culturi importante pentru toți locuitorii continentului", a scris, luni, Teodor Baconschi, fost ministru de Externe, pe contul său de socializare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu