Fost ofițer al serviciilor secrete, răpit în Mali

Un fost ofiţer al serviciilor secrete slovace (SIS) a cărui extrădare din Mali este cerută de ţara sa a fost răpit de la domiciliul său din Bamako, au declarat marţi pentru France Presse avocatul său din Mali şi un comitet de sprijin.

Slovacia, care a redeschis în 2017 ancheta asupra răpirii din 1995, niciodată elucidată, a fiului preşedintelui de atunci Michal Kovac, găsit în Austria vecină, a cerut în zadar extrădarea acestui ofiţer din Mali, unde locuieşte. 'Lubos Kosik, clientul meu de naţionalitate slovacă, un fost ofiţer în ţara sa, a fost răpit marţea trecută de mai mulţi bărbaţi înarmaţi de la domiciliul său din Bamako', a declarat pentru AFP avocatul său, Yusuf Keita, anunţând depunerea unei 'plângeri împotriva lui X pentru răpire şi sechestrare'. Arestat după o cerere de extrădare a Bratislavei, Lubos Kosik a fost eliberat în noiembrie 2018. 'Având în vedere dovezile prezentate de Slovacia, justiţia din Mali a respins cererea de extrădare' şi el a fost eliberat în 2018, a declarat pentru AFP o sursă judiciară la Bamako. 'Suntem foarte îngrijoraţi de răpirea lui Lubos Kosik.

Operațiune comandată


El se instalase în Mali şi învăţa limba franceză pentru a se integra mai bine', a declarat Michel Desert, membru al comitetului de sprijin, pentru AFP. 'El a spus mereu că nu are nicio responsabilitate' în răpirea din 1995, a adăugat Desert. 'Ne întrebăm dacă nu este o operaţiune comandată din Slovacia', a mai spus el, estimând că 'cu complicităţi locale, unii ar încerca să obţină ilegal o extrădare deja refuzată de justiţia din Mali'. Suspiciunile despre o posibilă implicare în răpirea din 1995 a lui Vladimir Meciar, prim-ministrul slovac de la acea vreme şi principal adversar al lui Michal Kovac, au persistat ani de zile la Bratislava. Un tribunal austriac a considerat în 1995 că SIS se află probabil în spatele răpirii. Ancheta asupra acestui caz a fost clasată în 1998 de guvernul lui Meciar care a negat orice implicare a sa sau a serviciilor sale de informaţii în răpire. În aprilie 2017, Parlamentul slovac a abrogat amnistia ordonată de Meciar în 1998 în acest dosar, deschizând calea redeschiderii anchetei.

VEZI ȘI:

Antreprenorii români, record de firme înfiinţate în Cehia şi Slovacia

Dinamo s-a întărit cu un jucător

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel