Fost premier al Franței și aliat al președintelui Macron, Edouard Philippe anunță că va candida la următoarele alegeri prezidențiale

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Află în articol mai multe despre Edouard Philippe, fost premier al Franței.

Fost prim-ministru al Franței, Edouard Philippe i-a dat o lovitură serioasă președintelui francez Emmanuel Macron anunțându-și candidatura pentru următoarele alegeri prezidențiale, în timp ce Macron se luptă să țină în frâu o criză politică fără precedent.

Philippe, o figură de centru-dreapta care are o relație complicată cu președintele Macron, își pregătește trupele pentru alegeri prezidențiale care ar putea avea loc în 2025. El mizează pe faptul că Macron va fi forțat să demisioneze înainte de sfârșitul mandatului său, în 2027, potrivit mai multor membri de vârf ai partidului său Horizons. Acești oficiali și alți consilieri guvernamentali au vorbit cu POLITICO sub protecția anonimatului.

Philippe, care este în prezent primar al orașului Le Havre, a dat prima dată vestea într-un interviu acordat marți publicației Le Point, spunând săptămânalului francez că „va fi candidat la următoarele alegeri prezidențiale”, care sunt programate oficial pentru 2027. Întrebat dacă ar fi pregătit în cazul unui vot anticipat, el a răspuns: „Da, confirm”.

Decizia sa de a flutura public înlocuirea lui Macron atât de devreme este un eșec major pentru președintele francez, care anterior îl considerase pe Philippe un aliat.

Alegeri în 2027

În timp ce ambițiile sale prezidențiale sunt un secret de serviciu, anunțul lui Philippe a fost neașteptat, venind în contextul în care Macron își intensifică eforturile de a numi un nou prim-ministru și poartă discuții maraton cu politicieni de diferite culori care nu au ajuns încă la un compromis. Miniștrii francezi sunt interimari din iulie, când au demisionat în urma alegerilor anticipate care nu au reușit să obțină o majoritate absolută în Adunarea Națională a Franței.

Macron a promis să rămână în funcție până la următoarele alegeri prezidențiale din 2027, ca garant al instituțiilor franceze.

Dar este clar că Philippe, care a condus guvernul francez din 2017 până în 2020, crede că fostul său șef nu va supraviețui mult mai mult și este pregătit să facă acest lucru cunoscut. El a însărcinat deja partidul său Horizons să „fie pregătit pentru primăvară” în 2025, potrivit conducerii de vârf a partidului contactată de POLITICO.

„El consideră că totul se poate mișca”, a declarat un apropiat al lui Philippe.

Chiar dacă un nou guvern va fi numit în zilele următoare, acesta se va confrunta cu lupta imediată și dificilă de a trece un buget dificil printr-un parlament divizat și ostil, ceea ce ar putea declanșa o altă criză internă. Franța nu poate prezenta un buget redus pentru 2025 fără un nou guvern, iar noul buget trebuie să fie prezentat parlamentului înainte de 1 octombrie și votat înainte de 1 ianuarie.

Edouard Philippe vs. Emmanuel Macron

Relația dintre Philippe și Macron a fost definită anterior de rivalitate și respect reciproc. Fostul prim-ministru, care este unul dintre cei mai populari politicieni francezi, a promis un sprijin „loial, dar liber” pentru Macron, partidul său, Horizons, susținându-l pe președintele francez în Parlament.

Relațiile s-au deteriorat însă brusc în urma deciziei președintelui francez de a convoca alegeri anticipate, ca urmare a victoriei partidului Adunarea Națională de extremă dreapta la alegerile europene din iunie. Fostul premier i-a reproșat lui Macron că a „ucis” coaliția de guvernare prin trimiterea trupelor sale nepregătite la votul din această vară.

Palatul Elysée a respins ambițiile prezidențiale declarate ale lui Philippe, spunând că se concentrează mai mult pe alcătuirea unui guvern care să conducă țara. „Trebuie să găsim un nou prim-ministru, să facem față urgențelor și provocărilor cu care se confruntă țara. Deci, restul...”, a declarat un consilier al Palatului Elysée.

„Nu este sincronizat”, a spus un alt consilier guvernamental despre Philippe. „În ianuarie, a refuzat să se alăture guvernului; în iunie, nu vrea să candideze în coaliția parlamentară, iar în această vară, este complet absent în timp ce noi încercăm să reconstruim majoritatea”, a mai precizat acesta.

Cel mai recent anunț al lui Philippe este de așteptat să afecteze permanent relația sa cu Macron și cu alți centriști. Potrivit a două persoane la curent cu discuțiile, fostul premier s-a întâlnit luni cu președintele timp de două ore, fără a menționa măcar o dată planurile sale de a-și anunța candidatura.

Ministrul de Interne demisionar Gerald Darmanin ar fi fost „furios” pe Philippe, potrivit unuia dintre consilierii lui Darmanin.

„Macron va avea un singur obiectiv acum, acela de a-l atomiza pe Philippe”, a declarat acesta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel