Mikola Malomuj, fost şef al Serviciului de Informaţii Externe din Ucraina, între 2005 şi 2010, spune că NATO ar putea opri războiul declanşat de Federaţia Rusă extrem de repede, dar asta ar putea creşte riscul unui război nuclear.
Alianţa Nord-Atlantică ar putea capăt războiului din Ucraina foarte repede, însă, într-o astfel de situaţie, riscul unui război nuclear ar creşte în mod semnificativ - consideră Mikola Malomuj, şef al Serviciului de Informaţii Externe al Ucrainei în perioada 2005-2010.
Într-un interviu acordat portalului OBOZREVATEL, generalul ucrainean menţionează că este puţin probabil un scenariu care să prevadă o confruntare directă între Rusia şi NATO pe teritoriul Ucrainei.
"Dacă s-ar fi pregătit o operaţiune foarte eficientă, războiul s-ar fi putut termina rapid, pentru că Rusia nu are nici măcar o zecime din potenţialul pe care îl au forţele combinate ale NATO. Dar aceasta, desigur, ar însemna o creştere a riscului de confruntare nucleară şi de război nuclear" - a remarcat Malomuj, citat de Rador.
În opinia sa, dacă NATO ar intra în război, Rusia ar încerca să desfăşoare arme ofensive strategice de "descurajare nucleară", adică ar lansa atacuri. Astfel, omenirea ar fi în pragul unei crize globale şi a ameninţării cu distrugerea umanităţii în ansamblu.
"Biden (preşedintele american, Joe Biden, n.r.) şi alţi lideri mondiali simt foarte clar această linie (roşie, n.r.). Prin urmare, cred că nu va exista nicio ofensivă globală şi un astfel de scenariu nu este în lucru în acest moment. Un asemenea scenariu este elaborat pentru situaţia în care Rusia ar începe o agresiune împotriva uneia dintre ţările NATO - împotriva ţărilor baltice, împotriva Poloniei. Atunci, vor fi forţele puternice ale NATO împotriva Rusiei. Dar va fi un răspuns la agresiunea Rusiei şi nu invers, care să prevadă că Alianţa, care sprijină Ucraina, intră în război" - a adăugat Mikola Malomuj.
Forţele ucrainene au lichidat 490 de militari ruşi în ultimele 24 de ore, astfel că numărul ocupanţilor ucişi pe front, de la începutul războiului, a ajuns la 126.650 - potrivit unui raport publicat, luni, de Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei. De asemenea, de la începutul invaziei ruse la scară largă, trupele ucrainene au doborât 293 de avioane şi 284 de elicoptere ruseşti.
Au mai fost distruse 3.201 (+4) tancuri ale armatei ruse, 6.369 (+3) de vehicule blindate, 2.196 (+1) de sisteme de artilerie, 221 de sisteme de apărare aeriană, 453 de lansatoare multiple de rachete, 5.041 (+14) de vehicule şi cisterne transportatoare de combustibil, 18 nave, 1.947 de drone, 796 de rachete de croazieră şi tehnică specială (199 de unităţi)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News