Un fost şef al diviziei de contrainformaţii din FBI a fost arestat pentru că l-ar fi ajutat pe un oligarh rus să încalce sancţiunile.
Charles McGonigal, fost şef al diviziei de contrainformaţii din New York a FBI (Biroul Federal de Investigaţii), a fost arestat la sfârşitul săptămânii trecute şi este acuzat de încălcarea sancţiunilor împotriva Rusiei şi spălare de bani, a anunţat luni procuratura federală din districtul newyorkez Manhattan.
Informaţiile preluate de Reuters arată că McGonigal, în vârstă de 54 de ani, a primit plăţi secrete de la oligarhul rus Oleg Deripaska, aflat din 2018 pe lista celor sancţionaţi de Statele Unite. În schimbul banilor, agentul FBI l-a anchetat în 2021 pe un rival al magnatului. De asemenea, în 2019, el a insistat pentru ridicarea sancţiunilor împotriva lui Deripaska.
"După impunerea unor sancţiuni, acestea trebuie aplicate în mod egal împotriva tuturor cetăţenilor SUA pentru a avea succes. Nu există excepţii pentru nimeni, nici pentru un fost oficial al FBI ca d. McGonigal", a declarat Michael Dirscoll, adjunct interimar al directorului Biroului.
McGonigal urma să compară luni în faţa unei instanţe din Manhattan, alături de Serghei Şestakov, un fost diplomat sovietic care a primit ulterior cetăţenia americană şi este inculpat în acelaşi dosar. Reuters nu a reuşit să obţină un comentariu din partea unui avocat al apărării.
Deripaska, fondator al companiei ruse din domeniul aluminiului Rusal, este unul din zecile de oligarhi şi oficiali guvernamentali ruşi incluşi de Washington pe lista neagră în 2018, ca reacţie la presupusul amestec al Moscovei în alegerile din 2016 din Statele Unite. Atât el, cât şi Kremlinul an negat orice implicare în astfel de acţiuni.
În septembrie anul trecut, magnatul a fost acuzat şi de încălcarea sancţiunilor prin aranjamente pentru naşterea copiilor săi în Statele Unite. El se află în libertate, scrie Agerpres.
Statele Unite au anunţat vineri că au inculpat doi bărbaţi suspectaţi că au ajutat un oligarh rus vizat de sancţiunile americane să evite confiscarea super-iahtului său, notează AFP.
Richard Masters, un britanic în vârstă de 52 de ani, a fost arestat în Spania în vederea extrădării sale, iar Vladislav Osipov, un ruso-elveţian de 51 de ani, este în căutare, a anunţat Departamentul de Justiţie într-un comunicat.
Cei doi sunt acuzaţi că l-au ajutat pe Viktor Vekselberg, un apropiat al lui Putin, să disimuleze că este proprietarul iahtului "Tango", a cărui valoare este estimată la 90 de milioane de dolari.
Lider al grupului Renova, un conglomerat cu sediul la Moscova, el a fost trecut în 2018 pe lista oligarhilor vizaţi de sancţiunile americane în urma invaziei Peninsulei Crimeea de către Rusia.
Justiţia americană îl acuză pe Richard Masters, care conduce o companie de navigaţie în Palma de Mallorca, că a redenumit nava "Fanta", pentru a continua să lucreze cu furnizori americani.
Sancţiunile americane împiedică companiile americane şi filialele lor să facă afaceri cu entităţile vizate.
"Osipov şi Masters i-au sfătuit şi le-au permis angajaţilor de pe Tango să continue să facă afaceri cu companii americane, folosind mai multe scheme pentru eludarea sancţiunilor, în special plata în alte valute (decât dolarul) şi prin intermediari", potrivit comunicatului.
"Tango", un vas cu o lungime de 78 de metri, a fost în cele din urmă confiscat în aprilie de Spania, la cererea Statelor Unite.
Statele Unite au anunţat în martie, după invadarea Ucrainei de către Rusia, crearea unei celule dedicate urmăririi penale a "oligarhilor ruşi corupţi" şi a tuturor celor care încalcă sancţiunile adoptate de Washington împotriva Moscovei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News