Fosta Primă Doamnă a Franței, Carla Bruni-Sarkozy, pusă sub acuzare şi sub control judiciar în dosarul finanțării ilegale a campaniei prezidențiale din 2007 

Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Fosta Primă Doamnă a Franței, Carla Bruni-Sarkozy, a fost acuzată de presiuni asupra unui martor. Martorul susține că fostul președinte Nicolas Sarkozy a primit finanțare ilegală din Libia pentru alegerile prezidențiale din 2007.

Fostul supermodel a fost eliberat pe cauțiune, ceea ce îi interzice să ia legătura cu oricare dintre persoanele implicate în procedură, cu excepția soțului său, potrivit unui oficial.

Acuzațiile preliminare împotriva Carlei Bruni-Sarkozy includ manipularea martorilor și tentativă de fraudă prin înșelarea magistraților care îl investighează pe soțul său. Nicolas Sarkozy este acuzat că a primit fonduri ilegale în timpul campaniei sale prezidențiale din 2007.

După ce a fost interogată de poliție în luna mai, avocații acesteia au declarat că a furnizat clarificări și explicații utile, dar nu au făcut alte comentarii.

CITEȘTE ȘI: Carla Bruni-Sarkozy, implicată în scandalul finanțării campaniei electorale din 2007 cu fonduri de la Gaddafi

Martorul implicat, Ziad Takieddine, se află în centrul acuzațiilor potrivit cărora Sarkozy a primit milioane de euro în plăți ilegale de la regimul președintelui libian de atunci, Muammar Gaddafi.

Nicolas Sarkozy, președinte al Franței între 2007 și 2012, a fost deja condamnat în alte două cazuri. El s-a căsătorit cu supermodelul în 2008, în cadrul unei ceremonii private la Palatul Elysee, după o idilă care ar fi durat 11 săptămâni.

La scurt timp după nuntă, cuplul a efectuat o vizită de stat în Regatul Unit, întâlnindu-se cu Regina Elisabeta a II-a la Castelul Windsor și la Palatul Buckingham, precum și cu Prințul de Wales de atunci, acum Regele Charles.

Sarkozy a negat vehement că ar fi comis vreo infracțiune în toate cazurile.

Sarkozy a fost condamnat la un an de închisoare, dar a făcut apel

În februarie, o curte de apel din Paris a confirmat verdictul de vinovăție împotriva fostului președinte pentru finanțarea ilegală a campaniei electorale.

Sarkozy a fost condamnat la un an de închisoare, din care șase luni cu suspendare.

Avocații săi au făcut apel la Curtea de Casație, cea mai înaltă instanță franceză.

Cu apelul în curs de judecată, Sarkozy nu poate fi încarcerat în conformitate cu legislația franceză.

Anterior găsit vinovat de corupție și trafic de influență

El a fost acuzat că a cheltuit aproape de două ori suma maximă legală de 22,5 milioane de euro pentru tentativa de realegere pe care a pierdut-o în fața socialistului Francois Hollande.

Într-un caz separat, în 2021, Sarkozy, a fost găsit vinovat de corupție și trafic de influență.

El este primul fost președinte francez din istoria modernă condamnat la închisoare pentru acțiuni comise în timpul mandatului său.

Sarkozy s-a retras din politică în 2017, conform Sky News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel