Preşedintele SUA, Donald Trump, este ţinta criticilor unor foşti responsabili ai US Army de 'abandonarea' kurzilor, aliaţii Statelor Unite ale Americii, prin retragerea trupelor americane din nordul Siriei, lângă frontiera turcă, ceea ce a deschis calea ofensivei declanşate în urmă cu o zi de Ankara, informează AFP.
Turcia a lansat miercuri asaltul pregătit de mai mult timp, la numai câteva ore după ce Donald Trump a anunţat că '50 de soldaţi' americani au părăsit 'zona' în siguranţă, lăsându-i astfel pe kurzi - consideraţi de către Ankara drept o ameninţare - expuşi. Fostul şef al forţelor americane în Orientul Mijlociu, generalul Joseph Votel, l-a acuzat pe preşedintele SUA de abandonarea aliaţilor care, în majoritate grupaţi în cadrul Forţelor Democratice Siriene (FDS), au avut un rol crucial în lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic.
'Această politică de abandonare ameninţă să anuleze cinci ani de lupte împotriva Statului Islamic şi va afecta serios credibilitatea şi încrederea în americani în toate bătăliile viitoare în care vom avea nevoie de aliaţi puternici', a subliniat generalul, care a trecut în rezervă anul acesta.
'FDS au eliberat zeci de mii de kilometri pătraţi şi milioane de persoane aflate în ghearele Statului Islamic. În cursul luptelor, acestea au înregistrat 11.000 de victime', a amintit el în revista The Atlantic. Spre comparaţie, generalul (r.) Joseph Votel, aminteşte că doar şase soldaţi şi doi membri ai personalului civil al SUA au fost ucişi în Siria. Donald Trump declară de mult timp că ar dori să pună capăt angajamentului SUA în Siria.
El a susţinut, de asemenea, că ţara sa nu poate face nimic împotriva urii existente între turci şi kurzi. Trump a sugerat miercuri că SUA i-au ajutat suficient de mult pe kurzi, cheltuind 'sume considerabile' pentru a le furniza armament. 'Acestea fiind spuse, îi iubim pe kurzi', a remarcat el. În pofida acestor argumente, Mark Hertling, fost comandant al forţelor terestre americane în Europa, a apreciat că decizia lui Donald Trump 'prevesteşte un dezastru în viitor pentru Statele Unite'. 'Kurzii din FDS - aliaţii noştri de încredere în lupta împotriva Statului Islamic - sunt atacaţi de un aliat NATO, Turcia', notează el într-o postare pe Twitter.
'Repercusiunile pentru Statele Unite şi NATO vor fi de durată şi în detrimentul securităţii Europei şi a lumii', a apreciat acesta. Potrivit unor responsabili ai Pentagonului, kurzii erau mai bine antrenaţi decât soldaţii turci sau irakieni, de exemplu, pentru desfăşurarea campaniilor de preluare a unor importante oraşe de sub controlul Statului Islamic. 'Când armata irakiană s-a prăbuşit, kurzii au fost cei care au fost în prima linie a atacului din partea Statului Islamic împotriva civilizaţiei noastre, nu noi, nu turcii', a ţinut să sublinieze Ruben Galledo, ales democrat şi fost combatant în Irak.
'Abandonarea kurzilor este o atenţionare frapantă că 'America pe primul loc ('America First') înseamnă 'America singură, a avertizat el într-un mesaj pe Twitter. 'În afara Israelului, aliatul nostru cel mai puternic şi cel mai important în Orientul Mijlociu, au fost kurzii... şi i-am pierdut', a opinat Galledo, avertizând că SUA nu mai pot de acum înainte pretinde un anumit nivel de încredere din partea aliaţilor lor. Unii au făcut o paralelă cu războaie anterioare în care americanii i-au lăsat să se descurce singuri pe aliaţii lor, amintind în acest context guvernele din Laos şi Vietnamul de Sud în anii 1970. Senatoarea republicană Martha McSally, fost pilot în forţele aeriene ale SUA, care a fost de şase ori în misiuni în Orientul Mijlociu, a apreciat că decizia lui Trump de a lăsa cale liberă Turciei a fost pur şi simplu 'proastă'.
'FDS, aliaţii noştri kurzi, au fost cei care au plătit cel mai greu preţ', a declarat ea pentru Fox Radio. 'Ei au fost cei care au răsturnat califatul' Statului Islamic. Cu toate acestea, există voci care îşi exprimă sprijinul pentru Trump în dorinţa sa de a retrage trupele SUA din conflicte interminabile. Potrivit lui Dan Caldwell, din lobby-ul Concerned Veterans For America, Donald Trump nu doreşte decât să pună interesele ţării sale pe primul loc. 'Nu este în interesul nostru să ne regăsim în mijlocul unui vechi conflict între Turcia şi kurzi în Siria, care exista înainte apariţiei Statului Islamic şi a războiului civil din Siria', a declarat el pentru AFP, informează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu