Înalta Curte de Casație și Justiție i-a condamnat la închisoare cu executare pe foștii miniștri Codruț Șereș și Zsolt Nagy, în dosarul privatizărilor strategice. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată la completul de cinci judecători ai ÎCCJ.
Ionuț Codruț Șereș, fostul ministrul al Economiei și Comerțului, a primit cinci ani de închisoare pentru aderare la un grup infracțional și șase ani pentru trădare prin transmitere de secrete, potrivit decizie Curții Supreme, citate de Mediafax. În urma comasării pedepselor, Sereș va executa cea mai lungă dintre pedepse.
Fostul ministru al Comunicațiilor și tehnologiei Informației, Zsolt Nagy, a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunii de aderare la un grup infracțional.
Procesul privatizărilor strategice a început pe 20 aprilie 2007, doar cu acuzații Stamen Stanchev, Mihai Dorinel Mucea și Mihai Radu Donciu. Cei trei au fost trimiși în judecată pe 18 aprilie 2007, pentru constituire a unui grup infracţional organizat cu caracter transnaţional şi spionaj, aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat cu caracter transnaţional şi trădare prin transmitere de secrete. În acelaşi timp, s-a dispus judecarea separată a părţii din dosar referitoare la Vadim Benyatov Don.
Anterior emiterii actului de sesizare a instanţei de judecată, prin ordonanţa din 4 aprilie 2007 s-a dispus disjungerea cauzei privindu-i pe Şereş şi Nagy şi formarea unui dosar separat, pentru care a fost sesizată comisia competentă să acorde avizul pentru cercetarea celor doi miniştri.
Cetăţeanul ceh Michal Susak a fost condamnat și el, marți, la patru ani şi zece luni de închisoare pentru iniţierea unui grup infracţional transnaţional şi la zece ani de închisoare pentru complicitate la spionaj, urmând să execute pedeapsa cea mai grea.
Mircea Călin Flore, senior director CSFB Europe Ltd. Londra, cetăţean româno-englez, a primit o pedeapsă de patru ani şi zece luni de închisoare pentru iniţierea unui grup infracţional transnaţional şi nouă ani şi şase luni de închisoare pentru complicitate la spionaj. Instanţa a comasat pedepsele şi a dispus ca Flore că execute nouă ani şi şase luni de închisoare.
Ce acuzații li se aduc celor doi foști miniștriCei doi foști miniștri, Șereș și Nagy, sunt acuzați de procurori că, din înaltele funcții pe care le ocupau, au favorizat anumiți concurenți într-o serie de dosare de privatizare de mare importanță.
În sarcina celor şase inculpaţi s-au reţinut comiterea de activităţi ilicite cu caracter penal derulate în legătură cu privatizarea S.C. Electrica Muntenia Sud, vânzarea unui pachet de 8% din acţiunile Petrom, procese de privatizare/restructurare a S.C. Romaero S.A. Bucureşti şi S.C. Avioane S.A. Craiova, aflate în portofoliul MEC - OPSPI, consultanţă în vederea privatizării S.N. Radiocomunicaţii, adjudecarea licitaţiei pentru asigurarea consultanţei în vederea restructurării şi privatizării C.N. Poşta Română din portofoliul MCTI, selectarea prin licitaţie a consultantului internaţional pentru listarea la bursă a pachetului de 46% din acţiunile deţinute de statul român la S.C. Romtelecom S.A. din portofoliul MCTI.
Concret, demnitarii sunt acuzați că au furnizat informații confidențiale despre o serie de licitații organizate de minister pentru consultanța sau privatizarea unor societăți și au încercat, în unele situații, să influențeze rezultatul unor licitații.
Ancheta ar fi pornit de la sesizarea unor ofițeri ai Serviciului Român de Informații care supravegheau domeniul economic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News