Fostul ambasador ucrainean în Germania, cunoscut pentru poziţiile dure, a ajuns viceministru

AndriTaras Melnik, fostul ambasador ucrainean la Berlin. Agerpres
AndriTaras Melnik, fostul ambasador ucrainean la Berlin. Agerpres

Andri Melnik, fostul ambasador ucrainean la Berlin, cunoscut pentru poziţiile sale dure, a fost numit adjunct al ministrului de Externe.

Publicitate

Reprezentantul guvernului în parlamentul Ucrainei, Taras Menliciuk, a anunţat numirea vineri, pe Twitter, potrivit Agerpres.

Melnik a fost ambasador timp de şapte ani, înainte de a fi rechemat la Kiev luna trecută, după ce a comentat despre liderul naţionalist ucrainean Stepan Bandera, o personalitate controversată până astăzi în Ucraina şi în străinătate. Ambasadorul era invitat adesea la televiziunile germane şi a afirmat că i-a luat apărarea lui Bandera pentru a arăta că acesta este o figură respectată în unele părţi din Ucraina.

Bandera a fost unul din conducătorii insurecţiei ucrainene atât împotriva naziştilor, cât şi a sovieticilor. Aliaţii săi au fost acuzaţi de asasinate în masă, ale căror victime au fost polonezii de pe teritoriul actual al Ucrainei.

După invazia rusă în Ucraina, începută în februarie, Melnik a criticat Berlinul pentru presupusa orientare pro-rusă şi a făcut lobby pentru ca guvernul german să furnizeze ţării sale armament sofisticat.

Înainte de plecarea din post, ambasadorul s-a angajat într-o controversă aprinsă online cu miliardarul Elon Musk, care propusese ca Ucraina să cedeze Rusiei Crimeea deja anexată şi să organizeze noi referendumuri în teritoriile ucrainene ocupate de forţele ruse. 

Citește și:

Premierul Ucrainei: Anul viitor, sprijinul ţărilor aliate va fi de mare importanţă pentru noi

Premierul ucrainean, Denis Şmîhal, a declarat vineri că, de la începutul invaziei ruse şi până în prezent, Ucraina a primit 23 de miliarde de dolari (22,24 miliarde de euro) sub formă de ajutor internaţional.


"Ucraina simte sprijinul ferm al lumii în lupta noastră pentru libertate şi independenţă", a declarat premierul ucrainean, care l-a primit vineri la Kiev pe vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, potrivit Agerpres.

Din cele 23 de miliarde de dolari, 4,8 miliarde de dolari (4,6 miliarde de euro) provin de la Uniunea Europeană, iar 8,5 miliarde de dolari (8,2 miliarde de euro) au fost furnizate de SUA, a adăugat el, citat de agenţia Interfax.

Potrivit lui Şmîhal, aceste fonduri au fost folosite pentru a finanţa, între altele, plata salariilor funcţionarilor, plata pensiilor, burselor şi a ajutoarelor de stat.

"Anul viitor sprijinul ţărilor aliate şi ale instituţiilor financiare internaţionale va fi de mare importanţă pentru noi", a subliniat premierul ucrainean.

În perspectiva anului 2023, Kievul se bazează să primească ajutoare din partea UE în valoare de 18 miliarde de euro, suficient pentru a acoperi deficitul bugetar în privinţa cheltuielilor care nu au legătură cu apărarea ţării.

Dombrovskis a menţionat că o primă tranşă ar putea fi deblocată în ianuarie 2023, dar a amintit că programul de asistenţă macrofinanciară este condiţionat de mai multe aspecte, între care buna guvernare şi lupta împotriva corupţiei.

"Va trebui să semnăm un memorandum de înţelegere, pentru care aşteptăm aprobarea finală a programului din partea parlamentarilor", a subliniat el.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel