Fostul director al Forţelor Speciale Britanice, generalul Sir Adrian Bradshaw, a avertizat că Marea Britanie trebuie să se pregătească de război.
Avertismentul acestuia a venit la scurt timp după ce noul şef al Armatei Britanice, generalul Sir Patrick Sanders, a declarat că "trupele trebuie să fie pregătite pentru a lupta în Europa din nou".
"Da, are perfectă dreptate. Scopul este ca, pregătindu-ne corect pentru război, construind mijloace defensive solide, să împiedicăm războiul din a avea loc. Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, a arătat că este pregătit să înfrunte riscul declanşării unui război deschis în Europa. Face asta deja în Ucraina, cu consecinţe teribile. Trebuie să ne asigurăm că nu vede vreo oportunitate să lanseze ceva împotriva NATO, ceva ce ar fi în avantajul său. Nu trebuie să ne deschidem în niciun fel. Ceea ce general Sanders spune este ceea ce liderii militari spun de 1000 de ani: dacă vrei pace, pregăteşte-te de război!", a punctat Bradshaw, citat de The Guardian.
Generalul în rezervă Cristian Barbu a vorbit despre războiul din Ucraina. Acesta a avertizat că riscul folosirii armelor nucleare în războiul din Ucraina este în jur de 30%.
"Există această posibilitate a unor lovituri nucleare având în vedere faptul că doctrina militară a Rusiei vorbește despre introducerea unor lovituri nucleare tactice în schemele de apărare sau în schemele de luptă.", a spus Cristian Barbu pentru spotmedia.ro.
Expertul a mai explicat că lucrurile nu sunt deloc clare pentru ruși, iar conducerea politico-militară a operațiunilor nu exclude o folosire a lor. În situația în care pierde teren, Moscova ar fi mult mai tentată să apeleze la arsenalul nuclear, potrivit generalului Cristian Barbu.
"Cred că au înțeles și liderii europeni că orice înarmare excesivă a Ucrainei va conduce la o creștere mai mare a posibilității de utilizare a armelor nucleare.", a declarat expertul militar.
"Trebuie spus că dacă numărul de focoase nucleare de pe glob a rămas cam același, undeva în jur de 13.000, tactice și strategice, există, totuși, și vedem asta în fiecare zi, o încordare a mușchilor în ce privește dezvoltarea de sisteme purtătoare ale acestor containere nucleare. Că sunt rachete, că sunt obuze, că sunt diverse alte soluții, se încearcă de la lansări supersonice cu bătaie medie, la bătaie mare. Observăm că toată lumea dezvoltă acest domeniu al lansării", a mai spus generalul Barbu.
"Ca să faci o astfel de rachetă înseamnă costuri extraordinare și nu o construiești ca să trimiți 200 de kilograme de explozibil convențional la 15.000 de kilometri, nu e eficient, mai bine nu o trimiți. Ca să dezvolți așa ceva, înseamnă că te-ai gândit la un container nuclear. Înseamnă că lucrurile, cel puțin conceptual, au depășit faza de descurajare și dezechilibrare nucleară.", a adăugat acesta.
"Riscul folosirii de arme nucleare tactice în războiul din Ucraina continuă să fie undeva în jur de 30%. (...) Norocul nostru, pentru că suntem foarte aproape de Ucraina, norocul nostru este că, totuși, SUA și Marea Britanie au anunțat că, în cazul în care vor fi folosite arme nucleare pe teritoriul Ucrainei, vor interveni în mod serios. Această decizie a echilibrat situația.", a explicat analistul militar. CITEŞTE AICI MAI MULTE
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News