Bogdan Vasiliu și alți doi inculpați au fost reținuți pentru 24 de ore pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și abuz în serviciu.
Bogdan Vasiliu, fostul director general al Clubului Sportiv Rapid, a fost reținut pentru 24 de ore.
Reamintim că fostul director general al Clubului Sportiv Rapid, Bogdan Vasiliu, a fost audiat joi la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA), conform surselor judiciare citate de Agerpres. Procurorii DNA au desfășurat, tot joi, percheziții în Capitală și în județele Ilfov și Giurgiu, într-un dosar ce vizează infracțiuni comise în cursul acestui an.
Perchezițiile au avut loc la sediul Clubului Sportiv Rapid, aflat sub tutela Ministerului Transporturilor, dar și la alte locații, inclusiv la domiciliile unor persoane fizice și la punctul de lucru al unei societăți comerciale. Procurorii au obținut autorizațiile necesare de la instanță pentru a efectua perchezițiile în cele cinci locații.
Mai jos, redăm comunicatul integral transmis, vineri, de DNA:
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de Combatere a Infracțiunilor Asimilate Infracțiunilor de Corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 24 octombrie 2024, față de inculpații:
VASILIU BOGDAN, la data faptelor director general al Clubului Sportiv Rapid, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
RADU MARIAN-FLORIN, la data faptelor manager de transport în cadrul Clubului Sportiv Rapid, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la luare de mită, complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și
G.M.M., om de afaceri, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, favorizarea făptuitorului și fals în înscrisuri sub semnătură privată.
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În luna iulie 2024, inculpatul Vasiliu Bogdan, în calitate de director general al C.S. Rapid, ar fi pretins de la G.M.M., om de afaceri, suma de 200.000 de euro pentru a facilita atribuirea unor contracte de închiriere a cantinei și restaurantului aparținând C.S. RAPID și de servire a mesei sportivilor clubului. Din suma totală solicitată, Vasiliu Bogdan ar fi primit suma de 30.000 de euro în conturile personale și 348.103 lei, echivalentul a aproximativ 70.000 de euro, prin conturile societății controlate de el. Diferența de 100.000 de euro urma să fie primită pe parcursul derulării contractelor de servire masă, respectiv câte 10.000 de euro lunar, până la achitarea acestei sume.
De asemenea, inculpatul Vasiliu Bogdan ar fi urmat să primească un procent de 33% din profitul ce va fi obținut de societatea care urma să deruleze contractul cu C.S. Rapid, precum și plata unor „salarii” pentru inculpatul Radu Marian-Florin și o altă persoană apropiată de inculpatul Vasiliu Bogdan, în cuantum de 7.000 lei, respectiv 3.500 lei lunar, pentru aceeași perioadă.
În același timp, în baza unei înțelegeri anterioare avute cu inculpatul Vasiliu Bogdan și cu omul de afaceri câștigător al licitației, inculpatul Radu Marian-Florin i-ar fi ajutat pe aceștia să deconteze sume de bani de la C.S. Rapid prin întocmirea unor situații lunare fictive (pontaje) care să ateste că firma ar fi servit sportivilor C.S. Rapid un număr mult mai mare de porții decât cel real.
De asemenea, inculpatul Radu Marian-Florin ar fi acceptat să primească sume de bani ce fuseseră pretinse de Vasiliu Bogdan în schimbul atribuirii contractelor de închiriere cantină și restaurant aparținând CS Rapid și de furnizare masă pentru sportivii clubului.
La rândul său, inculpatul G.M.M. ar fi întocmit și semnat înscrisuri nereale care au fost folosite în cadrul CS RAPID în scopul de a atesta că ar fi fost organizate licitațiile pentru atribuirea către societatea sa a contractelor de închiriere cantină și restaurant aparținând CS RAPID și de furnizare masă sportivilor CS Rapid.
După atribuirea contractelor, în baza înțelegerii avute cu Bogdan Vasiliu și Radu Marian Florin, inculpatul G.M.M, a întocmit și semnat situații și facturi fiscale cu privire la servicii de servire masă supraevaluate.
Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
La data de 25 octombrie 2024, cei trei inculpați urmează să fie prezentați Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News