Fostul lider militar congolez Bosco Ntaganda, găsit vinovat de crime de război şi împotriva umanităţii

Curtea Penală Internaţională (CPI) de la Haga l-a găsit vinovat luni pe fostul lider militar congolez Bosco Ntaganda de comiterea de crime de război şi crime împotriva umanităţii, în 2002 şi 2003, în provincia Ituri din nord-estul Republicii Democratice Congo (RDC), informează agenţiile internaţionale de presă.

Între altele, Ntaganda, în vârstă de 45 de ani, supranumit "Terminatorul", a executat personal un preot şi a comandat violuri asupra unor femei şi fete dintre care cea mai tânără avea doar 9 ani.

Curtea consideră că Bosco Ntaganda se face vinovat de asasinate, de a fi organizat intenţionat atacuri asupra civililor, de viol, de sclavie sexuală, înrolarea de copii-soldat, persecuţii şi jafuri, constituind crime de război şi crime împotriva umanităţii, a arătat judecătorul Robert Fremr.

Acesta a enumerat lunga listă de acuzaţii reţinute împotriva fostului general al armatei congoleze, care a negat încă de la începutul procesului, în septembrie 2015, toate cele 13 crime de război şi cinci crime împotriva umanităţii de care era învinuit.

Martorii au contribuit la conturarea unui tablou zguduitor al abuzurilor ce ar fi fost comise la ordinele sale, între care execuţii cu maceta şi femei însărcinate cu pântecele smuls.

Ntaganda a susţinut tot timpul că a fost un "revoluţionar" şi nu este un criminal.

Conform unor organizaţii neguvernamentale, peste 60.000 de oameni şi-au pierdut viaţa după izbucnirea violenţelor din Ituri, regiune bogată în minereuri, în 1999.

Bosco Ntaganda a jucat un rol central în planificarea operaţiunilor Uniunii patrioţilor congolezi şi a aripii sale armate, Forţele patriotice pentru eliberarea Congo, a afirmat în august anul trecut acuzarea.

Născut în Rwanda, într-o familie de etnie tutsi, Ntaganda a activat în Frontul patriotic rwandez, câştigând o reputaţie de lider carismatic, atras de pălăriile de cowboy şi de gastronomie.

Faptele de care a fost găsit vinovat luni au fost comise în timp ce era liderul militar al miliţiei Uniunea patrioţilor congolezi din estul RDC.

A fost general în armata congoleză între 2007 şi 2012, devenind apoi unul dintre membrii fondatori ai grupării rebele M23, învinsă însă de forţele guvernamentale în 2013. Fugit în Rwanda, s-a refugiat la ambasada SUA din Kigali, de unde a şi cerut transferul la CPI - iniţiativă inedită în istoria acestei curţi.

Bosco Ntaganda este unul dintre cei cinci lideri de grupări armate congolezi adus în faţa CPI. În martie 2012, CPI l-a condamnat la 14 ani închisoare pe fostul său şef din Frontul patriotic pentru eliberarea Congo, Thomas Lubanga.

Sentinţa lui Ntaganda va fi pronunţată la o şedinţă ulterioară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel