Dr. Adrian Motoacă, fost medic al echipei de fotbal Dinamo București, a reacționat dur față de situația în care se află Simona Halep, care este acuzată de dopaj, după ce a ieșit pozitivă la roxadustat, o substanță interzisă în sport din 2011.
”Nu domnilor, nu doar Simona a greşit... greşiţi cu toții, greșim cu toții! Societatea românească e concepută aşa. Am văzut nenumăratele dezbateri pe tema celor 2 probe anti-dopping, dar niciuna nu a ajuns la chintesența faptului. Simona, ca un "românaş neaoş", a făcut ceea ce face fiecare dintre noi. Nu s-a informat, nu și-a ales calea singură, a fost sfătuită prost... alegând calea pierzaniei.
De ce Simona, la valoarea ei, nu are în staff un medic specialist de medicină sportivă şi are un ORL-ist (nu sunt 100% sigur, dar se poate verifica)? De ce Simona, în calitate de sportiv de top și de lot național nu trece pe la INMS (cum e normal pentru restul sportivilor de divizii naționale şi loturi naționale) să îşi facă vizitele medico-sportive, ci doar uneori să îşi ia vreo scutire medicală pentru "presupusele accidentări" (a se vedea doar cazul refuzului de a participa la lotul național în vederea pregătirii Olimpiadei)? De ce Simona, deși depistată consecutiv la 2 probe, refuză să pună capul în pământ ştiind că medicaţia respectivă se dă numai în cazuri medicale grave de anemii severe sau la pacienții cu insuficiență renala gravă (vezi de exemplu persoanele dializate)?
Dragă Simo, substanța respectivă e un produs sintetic... nu poate fi luat din aer precum viroza, nici din mâncare sau băutură, că nu e nimeni nebun să pună aşa ceva scump şi rar în franzela dobrogeană sau în pufuleți! Nu te mai da "contaminată" că nu suntem într-un film prost apocaliptic!
Stau şi mă întreb, oare vedetele mondiale Amstrong sau Bolt fiind prinşi dopați, aşa au reacționat ori au pus capul în pământ? Trăim într-o societate sportivă deprimantă... care mai de care să fenteze sistemul.
Echipe de Liga 2-a sau a 3-a la fotbal care îşi pun vize în fals fără a duce sportivii la controlul de specialitate, asistența medicală la meciuri pe bani "negri" fără facturare sau chitanțe, cu fel de fel de medici generaliști sau medici de familie comunali, competiții sportive desfăşurate fără medic, echipe de Liga 1 care nu îşi permit să plătească serviciile medicale de specialitate (faceți dvs. un calcul, câți medici de medicină sportivă sunt angajați, pentru că acum vreo 5-6 ani am mai ridicat această problemă și la ultima socoteală erau doar vreo 3).
Vreți corectitudine, vreți performanță? Întrebările au răspuns, e în fața dvs.! SOCIETATEA ROMÂNA DE MEDICINĂ SPORTIVĂ. Medici specialişti cu pregătire dedicată sportului, care nu au loc de medici rezidenţi medici generalişti, medici de familie sau alte specialități care "se vând ieftin"... luând profesia şi locul de drept al unora care învață de 2 ori mai mult decât oricare enumerat mai sus! Cu stimă, un oarecare medic specialist Medicină Sportivă... banalul dr. Adrian Motoacă! PS: Medicamentul care conţine Roxadustat se numeşte Evrenzo, iar o cutie de 12 pastile are un preţ prohibitiv: 618 euro” a scris pe Facebook Adrian Motoacă, medic specialist Medicină Sportivă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu