Fostul ministru de Finanțe al Portugaliei din "era austerității", propus comisar european

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Guvernul de centru-dreapta al Portugaliei a propus-o miercuri pe Maria Luis Albuquerque, fost ministru de Finanțe, pentru un post în noua Comisie Europeană, transmite Reuters.

Maria Luis Albuquerque, în vârstă de 56 de ani, este cunoscută pentru rolul său crucial în implementarea măsurilor de austeritate pentru salvgardarea financiară a Portugaliei.

Între 2013 și 2015, Albuquerque a fost responsabilă de gestionarea bugetului de stat al Portugaliei, implementând politici economice severe, precum "tăierea" salariilor și a pensiilor în scopul stabilizării economiei naționale. Numele său rămâne asociat în memoria publicului portughez cu acele măsuri dure de austeritate, mai transmite sursa citată.

Un posibil portofoliu economic pentru Albuquerque

„Este esențial ca fiecare stat-membru să ofere cei mai buni oameni pentru a lucra în interesul tuturor europenilor”, a declarat premierul Luis Montenegro atunci când a nominalizat-o pe Albuquerque.

Cu toate acestea, premierul nu a precizat ce rol specific i-ar dori lui Albuquerque în noua Comisie, însă este probabil să i se încredințeze un portofoliu economic.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a fost realeasă în iulie de către parlamentarii europeni pentru un al doilea mandat de cinci ani, lucrează acum la formarea noii echipe, care va include câte un comisar din fiecare dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.

În Portugalia, propunerea lui Albuquerque a stârnit reacții negative din partea opoziției politice. Pedro Delgado Alves, deputat al Partidului Socialist, a criticat nominalizarea, susținând că Albuquerque a fost „direct responsabilă pentru o serie de măsuri dure pentru țară”.

Fabian Figueiredo, lider parlamentar al Blocului de Stânga, a calificat-o pe Albuquerque drept „un agent al troicii”, referindu-se la instituțiile internaționale care au oferit pachetul de salvare financiară de 78 de miliarde de euro după ce Portugalia a fost aproape de a intra în incapacitate de plată.

Guvernul de centru-dreapta anterior, care a implementat măsurile de austeritate, s-a prăbușit în 2015, fiind înlocuit de o administrație socialistă. Guvernul a continuat politica de consolidare bugetară și a reușit să obțină o creștere economică solidă, înregistrând surplusuri bugetare și reducând datoria publică sub 100% din PIB.

În martie, Luis Montenegro a condus alianța de centru-dreapta către o victorie electorală, dar fără a obține o majoritate parlamentară, ceea ce face dificilă aprobarea legislației. Un test major pentru supraviețuirea guvernului va fi votul pe bugetul pentru 2025, care urmează să aibă loc mai târziu în acest an.

În prezent, reprezentanta Portugaliei în Comisia Europeană este Elisa Ferreira, care deține portofoliul pentru coeziune și reforme.

***

Dificultăți în atingerea obiectivului de creare a unei echipe echilibrate

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se confruntă cu dificultăți în atingerea obiectivului său de a crea o echipă echilibrată din punct de vedere al genului, în ciuda eforturilor sale de a promova o egalitate de gen în cadrul executivului european.

Potrivit unei analize realizate de The Guardian, mai multe state-membre ale Uniunii Europene au ignorat solicitarea acesteia de a propune atât bărbați, cât și femei pentru funcțiile de comisari europeni.

Von der Leyen, prima femeie care ocupă funcția de președintă a Comisiei Europene, și-a exprimat în mod clar intenția de a crea o echipă echilibrată din punct de vedere al genului după ce a fost realeasă pentru un al doilea mandat.

În contextul formării noii echipe de comisari europeni (echivalentul miniștrilor din guvernele naționale), von der Leyen a solicitat statelor-membre să propună câte un candidat de fiecare gen, în încercarea de a asigura o reprezentare echitabilă între bărbați și femei.

Cu toate acestea, analiza realizată de The Guardian relevă că, până acum, 14 bărbați și doar 5 femei au fost propuși pentru funcții de comisari europeni. Această distribuție dezechilibrată pune în pericol obiectivul de egalitate de gen stabilit de von der Leyen.

În cel mai pesimist scenariu, viitoarea Comisie Europeană, care urmează să își înceapă mandatul în decembrie, ar putea avea o reprezentare feminină de doar 22% sau 26% — un regres semnificativ față de componența precedentă din 2019, care a avut 44% femei.

Citește continuarea aici: https://www.dcnews.ro/ursula-von-der-leyen-nu-va-reusi-sa-asigure-echilibrul-de-gen-in-comisia-europeana-analiza-the-guardian_969654.html.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel