Partidul de dreapta care a controlat anterior Ministerul Justiției din Polonia se confruntă cu presiuni tot mai mari din cauza acuzațiilor că ar fi gestionat defectuos un fond destinat compensării victimelor infracțiunilor și l-ar fi folosit în schimb ca fond politic.
Fostul ministru al justiției în guvernul partidului Lege și Justiție (PiS), care a condus Polonia din 2015 până anul trecut, a fost Zbigniew Ziobro, care conduce un partid mai mic, catolic-naționalist, numit Polonia Suverană, partener de coaliție al PiS, scrie POLITICO.
Ziobro a fost una dintre figurile de conducere din spatele conflictului dintre Varșovia și Bruxelles pe tema statului de drept, promovând schimbări radicale în sistemul de justiție care erau văzute ca aducând judecătorii sub un control politic mai strict. De asemenea, el a fost procurorul general al țării, iar în timpul mandatului său, procurorii aveau tendința de a-și urmări cu aviditate dușmanii politici în timp ce abandonau în liniște cazurile problematice.
Ziobro nu avea acces ușor la media și la fonduri politice, deoarece acestea erau controlate de liderul PiS, Jarosław Kaczyński. Cu toate acestea, Ministerul Justiției gestiona un fond special care distribuia sute de milioane de zloți anual pentru a ajuta victimele infracțiunilor.
Săptămâna trecută, fostul director al fondului, Tomasz Mraz, a organizat o conferință de presă în care a susținut că fondul distribuia bani pe baza unor concursuri trucate care erau supravegheate personal de Ziobro.
Potrivit lui Mraz, „majoritatea concursurilor organizate de Fondul de Justiție au fost desfășurate ‘impropriu’, iar principalul decident era Ziobro.”
Avertizorul a adăugat că „politicienii din Polonia Suverană... au avut limite în privința fondurilor din Fondul de Justiție pe care le puteau cheltui în scopuri politice.”
El a mai spus că, pe parcursul a doi ani, a înregistrat peste 50 de ore de conversații cu oficiali, deși nu și cu Ziobro.
Polonia Suverană a emis un comunicat de presă în care îl denunța pe Mraz și numea mărturia sa „o grămadă de prostii și manipulări folosite pentru a ataca brutal politicienii din Polonia Suverană”, adăugând: „Nu au existat nereguli în utilizarea fondurilor publice. Iar Fondul de Justiție a oferit polonezilor de zeci de ori mai mult ajutor decât sub guvernul Tusk.”
Mraz a mai depus mărturie în fața unei echipe parlamentare care investighează neregulile din timpul guvernării PiS, care a pierdut puterea în octombrie în fața unei coaliții guvernamentale conduse de prim-ministrul Donald Tusk. Mraz este, de asemenea, investigat de procurori în legătură cu fondul.
Potrivit procuraturii, aproximativ 285 de milioane de zloți (66 de milioane de euro) din Fondul de Justiție ar fi fost utilizate necorespunzător în scopuri politice sub conducerea lui Ziobro.
Există și acuzații că fondul a fost folosit pentru a cumpăra spyware Pegasus. Parlamentul desfășoară o anchetă pentru a stabili dacă Pegasus a fost folosit pentru a spiona politicienii din opoziție în timpul guvernării PiS.
Problema se transformă într-un scandal politic major exact în momentul în care Tusk adună susținere pentru partidul său, Coaliția Civică, înainte de alegerile europene.
„Dacă această mărturie este credibilă, atunci ne confruntăm efectiv cu un grup infracțional organizat condus de procurorul general,” a declarat Tusk pentru postul de televiziune public TVP Info, joi.
„Nu îmi amintesc niciun alt caz în Europa în care astfel de activități — care merită să fie numite activități infracționale organizate — să fie conduse de un ministru al justiției și procuror general,” a mai spus Tusk.
Tusk a intensificat recent retorica împotriva PiS, prezentându-l ca o forță coruptă care a separat Polonia de mainstream-ul democratic al UE și a făcut țara vulnerabilă la influența rusă.
Ministrul justiției și procurorul general în funcție, Adam Bodnar, a declarat joi că va prezenta mai multe detalii despre presupusa corupție din Fondul de Justiție în această săptămână.
Bodnar a mai spus că ancheta privind Fondul de Justiție ar putea duce la „o moțiune de ridicare a imunității” pentru orice politicieni implicați.
Ziobro a dispărut din viața publică la începutul anului 2024, fiind nevoit să urmeze un tratament pentru cancer.
Atât PiS, cât și susținătorii lui Ziobro neagă vehement acuzațiile.
„Ceea ce este prezentat ca trucarea concursurilor [în Fondul de Justiție] a fost de fapt exercitarea autorității publice. Oamenii au încredințat miniștrilor sarcina de a redistribui fondurile,” a spus Patryk Jaki, membru al Parlamentului European și coleg de partid al lui Ziobro.
„Desigur, se poate spune că uneori a fost făcut subiectiv. Cu toate acestea, [Ziobro] a avut dreptul să facă asta de la început până la sfârșit,” a adăugat Jaki.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News