Fostul președinte iranian Akbar Hashemi Rafsanjani a murit

Fostul președinte iranian Akbar Hashemi Rafsanjani a murit duminică la Teheran, după ce a fost transportat de urgență la spital în urma unui atac de cord, transmite IRNA, citată de Reuters. Akbar Hashemi Rafsanjani este ultimul șef de stat pe care l-a vizitat Nicolae Ceaușescu. Acesta a plecat la Teheran în 18 decembrie 1989, când la Timișoara izbucnise deja Revoluția.

Anunțul a fost făcut de Hossein Marashi, o rudă a fostului președinte pentru agenția Tasnim.

La 82 de ani, Rafsanjani era încă unul dintre cei mai importanți politicieni în Iran.

Născut la 25 august 1934, Rafsanjani a fost al patrulea președinte al Iranului pentru două mandate, între 1989-1997. A mai avut funcția de Președinte al Parlamentului în anii '80 și al Adunării Experților care e însărcinată cu alegerea liderului țării. Din 1987 a fost președintele Consiliului menit să rezolve disputele dintre Parlament și Consiliul Gardienilor Constituției.

În ultimii ani ai celui de-al doilea mandat au fost marcați de criticile liderului suprem, ayatollahul Ali Khamenei, fața de politica sa economică judecată drept prea liberală.

Rafsanjani l-a susținut pe reformatorul Mohammad Khatami în 1997. Dar când a candidat în cadrul alegerilor legislative, reformatorii au dus o campaniei împotriva lui Rafsanjani, împiedicându-l să ajungă în Parlament și zădărnicind speranțele sale de a deveni din nou președintele parlamentului și a juca un rol activ.

În 2005, a candidat din nou la prezidențiale pentru a-l înlocui pe Khatami, însă a fost înfrânt de ultraconservatorul Mahmoud Ahmadinejad.

După realegerea contestată a acestuia, în 2009, Rafsanjani și-a exprimat public îndoielile asupra corectitudinii scrutinului, ceea ce l-a transformat într-un inamic al aripii dure a regimului.

În 2011, drept semn al dizgrației în care căzuse, pierde președinția Adunării Experților, forul abilitat să desemneze, supervizeze și, eventual, să-l demită pe liderul suprem.

Copii lui Rafsanjani în închisoare,  acuzați de acțiuni împotriva securității naționale

Fiica sa, Faezeh, și fiul său, Mehdi, au petrecut câteva luni în închisoare acuzați de acțiuni împotriva securității naționale. Mehdi Hashemi a fost din nou închis în 2014 sub aceeași acuzație, la care se adaugă cea de corupție.

Criticat indeirect de către Khamenei și țintă a atacurilor din ce în ce mai violente a ultraconservatorilor, Rafsanjani a avut puține apariții publice, dar a rămas în fruntea Consiliului de Discernământ, cea mai înaltă autoritate de arbitraj politic între parlament și liderul suprem.

În 2013, candidatura sa a la președinție a fost respinsă de Consiliul Gardienilor Constituției, care e controlat de conservatori. Rafsanjani l-a susținut atunci pe protejatul său, Hassan Rouhani, care a fost ales cu o majoritate zdrobitoare.

În februarie 2016, Rafsanjani a obținut o victorie simbolică împotriva ultraconservatorilor care au încercat să-l izoleze pe scena politică și a fost ales ca reprezentant al Teheranului în Consiliul Experților.

Nu a încetat să denunțe pozițiile dure ale regimului și a promovat o apropiere de SUA, chiar dacă a fost respinsă de Khamenei.

Rafsanjani s-a lansat în politică în 1963, după ce ayatollahul Ruhollah Khomeini a fost arestat de poliția șahului iranian. Khomenini avea să devină părintele Republicii islamice.

Tot Rafsanjani a fost cel care l/a convins pe Khomeini să accepte sfârșitul războiului cu Irakul. (Agerpres)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel