Fostul premier german, considerat „marioneta lui Putin”, prezent la aniversarea reunificării Germaniei

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Fostul cancelar german, Gerhard Schroeder, a participat la un serviciu ecumenic cu ocazia sărbătoririi reunificării Germaniei, la biserica Sf. Michaelis din Hamburg.

Prietenia strânsă dintre președintele rus Vladimir Putin și fostul cancelar german Gerhard Schröder este adesea ironizată.

Relația lor este veche. Mulți germani încă își amintesc un interviu din 2004 în care Schröder a fost întrebat dacă Putin este un „democrat fără cusur”, la care fostul cancelar a răspuns: „Da, sunt convins că este”. 

În martie 2004, „democratul fără cusur” tocmai câștigase 71% din voturi la alegerile prezidențiale din Rusia, preluase controlul asupra majorității instituțiilor cheie ale statului, făcând mai dificilă înființarea de noi partide politice și restrângea activitățile ONG-urilor, amintea DW, în vara anului trecut.

Însă, în mod clar, Schröder are în vedere un alt Putin - un Vladimir Putin cu care împărtășește o prietenie apropiată. Același Vladimir Putin care l-a dus într-o plimbare cu sania, de Crăciun, la Moscova și care a vizitat casa lui Schröder din Hanovra pentru a-și celebra ziua de naștere.

De la invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022, doar până în luna august a aceluiași an Schröder călătorise deja la Moscova de două ori.

Dar de ce este fostul cancelar german atât de dispus să se alăture unui autocrat? Gernot Erler – expert în Rusia și membru al social-democraților de centru-stânga (SPD) din Germania – crede că are răspunsul la această întrebare.

„Nu vom auzi niciodată vreo critică la adresa acțiunilor lui Putin din partea lui Gerhard Schröder”, a spus el. „Și asta tocmai din cauza prieteniei lor de lungă durată. Pentru Schröder, asta înseamnă că indiferent de fapte: se sprijină unul pe celălalt cu orice preț”.

În 2005, atunci cancelarul Gerhard Schröder și partidul său SPD au pierdut alegerile anticipate cu o marjă îngustă, acesta a renunțat la locul său în parlament și a anunțat că pleacă din politică.

La cererea lui Putin, Schröder a fost numit rapid președintele Nord Stream.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel