Fostul președinte al ANMCS, Vlad-Teodor Berbecar, a aflat de la TV că a fost demis de premierul Florin Cîțu pe motiv că de la numirea sa nu au mai avut loc evaluări ale spitalelor. Totuși, vizitele de evaluare din spitale au fost suspendate cu o lună înainte ca el să fie numit în funcție, spune Berbecar.
Vlad-Teodor Berbecar a reacționat după ce a fost demis de premierul Florin Cîțu din funcția de președinte al Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate, pe motiv că de la numirea sa nu au mai avut loc evaluări ale spitalelor.
"Am aflat de la televizor că am fost demis de premierul Florin Cîțu.", a spus Vlad-Teodor Berbecar într-o postare pe Facebook, precizând că "motivul oficial este că de la numirea în funcție nu au mai avut loc evaluări ale unităților sanitare."
"Poate Florin Cîțu nu știe, dar în cadrul întregului proces de evaluare și acreditare a unităților sanitare cu paturi sunt suspendate vizitele de evaluare pe durata stării de alertă, potrivit Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 28 din aprilie 2021, adoptată de același premier. Practic, Florin Cîțu a suspendat vizitele de evaluare din spitale în 15 aprilie 2021, cu o lună de zile înainte ca eu să fiu numit în funcție. Chiar și în această situație, activitatea de acreditare a continuat, dovadă fiind ordinele cu unitățile sanitare cu paturi încadrate în categorii de acreditare, care au fost publicate lunar în Monitorul Oficial, inclusiv în luna septembrie.", a scris fostul președinte al ANMCS.
"Chiar dacă se decisese cu ceva timp în urmă suspendarea vizitelor de evaluare, din cauza faptului că multe spitale și-au schimbat structurile de funcționare, transformându-se în spitale pentru pacienții COVID, ANMCS-ul și-a continuat activitatea prin mijloacele legale pe care le are la dispoziție, anume vizite de monitorizare tematică.
Astfel, în perioada februarie-iunie au fost vizitate 94 de unități sanitare din toată țara, urmând ca din ianuarie să reînceapă un nou proces de monitorizare. Printre temele de monitorizare tematică desfășurate anul acesta s-a aflat și siguranța echipamentelor și a instalațiilor. În ciuda faptului că verificarea instalațiilor de oxigen sau a instalațiilor electrice nu intră în atribuțiile Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate, în cadrul procesului de monitorizare tematică au fost incluși și unii indicatori meniți să diminueze riscurile care pot apărea în actualul context pandemic.", a continuat Berbecar.
În încheiere, fostul președinte al ANMCS a scris, pe Facebook, că "premierul Florin Cîțu avea nevoie de un nou țap ispășitor pentru incendiul de la Spitalul din Constanța și eram ultimul om propus de USR PLUS într-o instituție publică din subordinea Guvernului."
"Am luat astăzi două decizii. L-am sunat pe domnul primar al Constanței, Vergil Chițac, și i-am cerut să o demită din funcție pe doamna manager al Spitalului de Boli Infecțioase. În același timp, am semnat ordinul prin care l-am demis pe președintele ANMCS, care de când a intrat în funcție nu a mai făcut nicio evaluare. Era în atribuțiile sale să facă evaluări în ceea ce privește acreditările spitalelor din România, mai ales că la acest spital din Constanța avem mai multe nereguli pe care le-am descoperit în acest moment", a spus Florin Cîțu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu